Noord-Veluwe

70 jaar Korea in Nunspeet: nostalgie ten top

Herinneringen ophalen.
Herinneringen ophalen. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Zeventig jaar geleden ontstond in Nunspeet de wijk Korea. Veel militairen, fabrieksarbeiders en woonwagenbewoners vestigden zich daar. Onder hen ook het gezin Van den Berg, wonend aan de Lugtenbergweg. Toen Peter van den Berg vorig jaar oktober oud-straatgenootje Rob Borkent na vijftig jaar weer tegenkwam is al snel het idee ontstaan om een reünie te organiseren. Wat ze toen nog niet wisten, is dat het niet alleen bij een gezellig weerzien zou blijven.
“We haalden mooie herinneringen op en zeiden tegen elkaar, hoe zou het met die en die zijn uit de straat. Het zou leuk zijn om elkaar weer eens te spreken”, vertelt Peter. Rob kwam met het idee om een groep op te starten op Facebook om zo de oud-bewoners te traceren. “Binnen de kortste keren ging dat van de één na de ander en dat leidde tot het idee voor een Korea Reünie.” Zo’n tweehonderd mensen hebben zich vooraf opgegeven.
Omdat de animo alleen maar groeide voor de samenkomst en het weerzien hebben Rob en Peter besloten om het wat grootser aan te pakken. Zaterdag 14 mei stond bol van de activiteiten in de hele wijk, met een centrale opening bij sporthal De Feithenhof. “Hier staan we dan. Twee dagen geleden was het de geboortedag van mijn vader, die hier zeventig jaar geleden is komen wonen als militair. Ik was toen vier maanden oud. Hoe mooi om nu weer hier te zijn met z’n allen”, aldus Peter in zijn openingswoord.
Om het jubileum te benadrukken is een speciaal fotoboek samengesteld door Bram en Maarten van de Biezen. Een drietal exemplaren zijn overhandigd aan wethouder Marije Storteboom namens de gemeente Nunspeet, Paul Gommers als lid van de Vereniging Oud Korea Strijders en aan Hein Frens en Marty Fidder, twee betrokken ondernemers.

Pierewietsen en nostalgische radio

Het middagprogramma bestond uit Oud-Hollandse spelletjes, van pierewietsen, tollen, elastieken en meer, tot een live radio-uitzending op Radio 192 verzorgd door Ad Bouman en Erik de Zwart. Ook oude brommers en auto’s reden door de straten in de wijk. Het hoofddoel blijft wel dat de oud-bewoners weer met elkaar in contact zijn gekomen en konden bijkletsen.

Monument

De Vrije Academie Nunspeet is verantwoordelijk voor het samenstellen van een monument dat recht doet aan de eerste bewoners van de wijk en tegelijkertijd de naam ‘Korea’ eer aan doet. Bewoners mochten hierover meedenken. Het resultaat wordt naar verwachting over een jaar bekend. Dan is het aan de Stichting Korea Nunspeet om te bepalen hoe, wanneer en op welke plek het monument onthuld wordt.