Rijk van Nijmegen

Eurocommissaris Frans Timmermans ontvangt Vrede van Nijmegen Penning

Timmermans krijgt Vrede van Nijmegen Penning
Timmermans krijgt Vrede van Nijmegen Penning © RN7
NIJMEGEN - Frans Timmermans heeft uit handen van burgemeester Hubert Bruls de Vrede van Nijmegen Penning gekregen. De Eurocommissaris krijgt dit voor zijn inzet voor vrede en samenwerking in Europa. Het is de zesde keer dat de Penning is uitgereikt.
Volgens de gemeente staat Frans Timmermans pal voor de rechtsstaat en maakt hij zich al jaren sterk voor internationale samenwerking en het belang van internationale instituties voor het oplossen van problemen. "Tevens zette hij zich in voor solidariteit, homorechten, diversiteit, gelijkheid voor vrouwen en bescherming van mensenrechtenactivisten. Momenteel is Frans Timmermans vicevoorzitter van de Europese Commissie en werkt hij aan de Green Deal, om op Europees niveau de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken."
De tekst gaat verder onder de video:
Ook burgemeester Bruls is blij dat Frans Timmermans de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst mag nemen: "Frans Timmermans is na zijn studie in Nijmegen heel erg bezig geweest met andere landen. Hij is de politiek ingegaan en altijd met Europa bezig geweest. Echt met rechte reden iemand die deze prijs ook verdient", vertelt de burgemeester.
Voor Timmermans betekent de Penning vooral een kans om ook in Nijmegen te pleiten voor een breed begrip van vrede. "vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar dat is voortdurend investeren in een samenleving waar je ruimte laat voor elkaar, respect hebt voor elkaar, waar je zorgt dat de pers vrij is, waar je zorgt dat de rechters onafhankelijk zijn en waar je zorgt dat de solidariteit goed georganiseerd wordt. Dat is vrede voor mij. Ik vind het heel fijn dat ik dat nog eens mag benadrukken", zegt de Eurocommissaris trots.

Biomassa

Toch zijn een aantal natuurorganisaties niet te spreken over de erepenning voor Timmermans, omdat hij grote voorstander is van biomassa, energie opwekken door middel van houtverbranding. Het Comité Schone Lucht NL is in samenwerking met de Internationale Coalitie tegen Biomassa een petitie gestart en willen alleen dat de penning wordt uitgereikt "met de kanttekening dat de ontvanger de penning tevens dient te beschouwen als aanmoediging 'uitzonderlijke inspanningen te verrichten om biomassa een halt toe te roepen door de subsidies voor biomassaverbranding stop te zetten." De petitie is inmiddels al 784 ondertekend.
Timmermans is het deels eens met de kritiek. “Het gaat erom wát voor biomassa. Ik ben ook tegen slechte biomassa. Het is niet de bedoeling dat we hele bomen omzagen om die kleine stukjes hout in de oven te gooien, maar het is wel mogelijk om afvalhout, sprokkelhout en andere biomassa te gebruiken om energie uit te halen. Maar een algeheel verbod op biomassa is heel onverstandig, want daarmee zullen de doelen van duurzame energie nooit gehaald worden.”

De Vrede van Nijmegen Penning

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor vrede en samenwerking in Europa. Eerdere laureaten zijn: Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016) en Paul Polman (2018). Vanwege de coronacrisis is de Vrede van Nijmegen Penning in 2020 niet uitgereikt.
De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.