Noord-Veluwe

Dierenambulance druk met jonge nestverlaters: “Soms wel twintig telefoontjes per dag”

HARDERWIJK - De Dierenambulance Noordwest-Veluwe wordt de laatste weken overspoeld met telefoontjes van mensen die jonge vogels op de grond zien liggen. “Het zijn soms wel meer dan twintig belletjes op een dag”, vertelt voorzitter Petra de Jong.
De jonge vogels leren zodra ze het nest uitvliegen om op eigen benen te staan en daar heeft ieder soort zijn eigen manier voor. “De meeste vogels zitten de eerste dagen op de grond en worden door de ouders gevoerd. Het doel is dat ze zelfstandig leren eten en eten kunnen vinden. Daarbij wordt ze dan pas geleerd hoe ze moeten vliegen”, zegt Petra. Het is belangrijk dat mensen die de jonge dieren zien staan eerst observeren of de ouders in de buurt zijn. En soms kan het even duren voordat ze hun kroost opzoeken.
Wat de medewerkers vaak zien is dat het als zielig beschouwd wordt en de jonge vogels worden dan meegenomen naar huis. En juist dat is niet de bedoeling. “De ouders kunnen op dat moment niet meer voor de jongen zorgen. We raden iedereen dan ook met klem aan om de dieren weer terug naar de vindplaats te brengen. En zaten ze op een gevaarlijk punt, verplaats ze dan in de directe omgeving naar een struik of bosje.”
Wanneer een jong kaal vogeltje gevonden wordt, kijk dan eerst of het nest bereikbaar is en plaats het diertje terug.
Met regelmaat gebeurt het ook dat vogels tegen een raam aanvliegen, gewond lijken of zelfs bijna dood. “Het klinkt wat gek maar laat ze gewoon liggen. Ze herstellen vaak namelijk wel. Dat kan soms wel vier uur duren. Als een kat bijvoorbeeld in de buurt is, dan het dier even op een veilige plek neerleggen, maar na herstel altijd in de buurt van de gevonden plek terugbrengen”, vertelt Petra.