Achterhoek

Vliegsimulator in voormalig klooster in Ulft

Vliegsimulator in voormalig klooster in Ulft
Vliegsimulator in voormalig klooster in Ulft © Theodoor Janzen
ULFT - Na anderhalf jaar bouwen wordt op zaterdag 11 juni In het voormalig klooster in Ulft een Boeing747-simulator van Vlieg-Beleving geopend. Eigenaar Theodoor Janzen, die eerder vanuit zijn huis in Terborg werkte, hoopt vanuit deze nieuwe locatie onder andere mensen met vliegangst te helpen.
De simulator stond eerder bij Theodoor thuis.
"Ik ben vanuit huis begonnen en toen is dat geëxplodeerd", aldus Janzen. "En zo hebben wij nu in Ulft iets neer gezet in het klooster." Enkele jaren geleden begon de Terborgenaar met het geven van cursussen om mensen van hun vliegangst af te helpen. "We kunnen het op deze manier rustig tot je laten komen en we gaan het rustig opbouwen", legt Janzen het proces uit. "Vliegangst is per persoon gerelateerd aan tijd, maar je bent er niet met een paar uur vanaf. Dat kan niet. Ieder persoon is anders."
Bij Vlieg-Beleving kunnen straks gezinnen die voor het eerst gaan vliegen langskomen om de kinderen kennis te laten maken met vliegen. "We bootsen dan echt een vlucht na en kinderen kunnen vragen stellen en een film kijken, er is van alles mogelijk", aldus de eigenaar van de simulator. "Ze kunnen ook plaatsnemen in de cockpit, maar het zelf besturen is pas vanaf veertien jaar."

Hulp van familie

Met behulp van familieleden is Janzen de afgelopen tijd druk geweest om de simulator te verplaatsen naar Ulft. "Dit is niet iets wat je met twee weken neer zet", aldus de eigenaar. Op zaterdag 11 juni wordt de Boeing747-simulator in gebruik genomen tijdens de open dag. "We gaan de bezoekers dan in groepen naar de cockpit begeleiden."