Rijk van Nijmegen

Wings for Life Roadrun bij de Maartenskliniek

Start bij de St.Maartenskliniek
Start bij de St.Maartenskliniek © Omroep B&D
UBBERGEN - Het was druk op het heuvelachtige terrein rondom de Sint Maartenskliniek in Ubbergen. Hardlopers, wandelaars, rolstoelers......, allemaal verzameld voor de Wings for Life Roadrun, een evenement waaraan wereldwijd zo'n 180.000 mensen deelnemen. Ze startten allemaal tegelijk, afgelopen zondag 8 mei om 13.00 uur.

Inschrijfgeld voor dwarslaesie onderzoek

"Het mag eindelijk weer. Na twee jaar app-runs weer een lokale variant van de run hier bij de Maartenskliniek", aldus de organisatie. En dat het hier leeft blijkt wel uit het feit dat alle vrijwilligerstaken worden uitgevoerd door medewerkers van de kliniek. "Het inschrijfgeld gaat wereldwijd volledig naar dwarslaesie onderzoek".

De Catcher Car, een virtuele auto

Bij deze run gaat het niet om de snelste tijd, maar om de gelopen afstand. 30 minuten na de start begint de Catcher Car, een virtuele auto, te rijden en die haalt alle hardlopers en rolstoelers één voor één in. Wanneer je wordt ingehaald ben je af, en weet je welke afstand je gelopen hebt.
Iedereen mag meedoen, hardlopers, wandelaars maar ook mensen in een rolstoel. Iedereen mag en kan bewegen.
"Ik doe mee omdat ik zelf een dwarslaesie heb, maar ik vind het wel mooi om mee te doen", zo vertelt een deelneemster. "Het is wel moeilijk, maar ik ben toch trots dat ik toch zelf mee kan lopen". Vervolgens begeeft ze zich, ondersteund door haar rollator, naar de start.
Bij een dwarslaesie heeft u schade aan uw ruggenmerg, meestal door een ongeval, ontsteking of bloeding. De boodschappen tussen uw hersenen en de rest van uw lichaam worden hierdoor niet meer goed doorgegeven. Het meest bekende gevolg is dat de meeste mensen met een dwarslaesie niet meer kunnen staan of lopen. Maar een dwarslaesie is veel meer dan alleen maar niet kunnen lopen. Een dwarslaesie betekent niet altijd dat uw ruggenmerg volledig is doorgesneden. Ook kleinere beschadigingen kunnen de communicatie via uw zenuwen verstoren, en leiden tot een verstoring van uw beweging of gevoel.