Noord-Veluwe

Immanuelschool doet mee aan de race voor een verkeersplein

Wint Immanuelschool een verkeersplein?
Wint Immanuelschool een verkeersplein? © ANWB
NUNSPEET - De Immanuelschool uit Nunspeet is één van de driehonderd scholen die meedoet aan de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. De school met de meeste stemmen wint.
“Veel kinderen komen naar school via een zeer druk centraal kruispunt in Nunspeet. Binnenkort verdwijnt dit kruispunt en komt er een tunnel onder het spoor. De verkeersveiligheid en bereikbaarheid van onze school komen dan in de knel. Onze school ligt in het centrum van Nunspeet, toch komen onze leerlingen van ver daarbuiten, waardoor een steeds grotere groep met de auto naar school komt”, zo laat de school weten.
Een verkeersplein is om die reden voor hun erg welkom. “Zeker gezien de verwachte periode van twee jaar van veel verkeersdrukte en chaos in de dichte omgeving van school. Alle aanpassingen en werkzaamheden aan de tunnel onder het spoor zullen veel onrust geven. Alternatieve routes worden extra druk, vrachtverkeer rijdt ineens weer door de straat, waar eerder een verbod was. Het verkeersplein wordt een duidelijk onderdeel van onze verkeersles en de inzet daarvan leggen we vast in de afsprakenmap. Ook tijdens de lessen ‘Bewegend leren’ maken we gebruik van het plein.”
Ongeveer de helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen vooral te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek. Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Stemmen kan tot woensdag 25 mei.