Noord-Veluwe

Dit zijn de kuddebeschermingshonden die de schapen in Elspeet gaan beschermen

Deze honden gaan de kudde straks beschermen.
Deze honden gaan de kudde straks beschermen. © Ray Dorgelo
ELSPEET - De Elspeetse schaapskudde gaat vanaf volgende week beschermd worden door twee honden van het ras Mastin Español de Trabajo. Al van pup af aan zijn ze erop ingesteld om een schaapskudde tegen roofdieren te beschermen.
De herders en honden moeten elkaar leren kennen. De honden moeten ook wennen aan alles wat ze op een dag zoal tegenkomen; wandelaars, mountainbikers, wild, mensen met honden en kinderen. Het zal het daarom nog een poos duren voor de kuddebeschermingshonden vrij met de kudde kunnen meelopen.
Voor een aantal schaapherders op de Noordwest-Veluwe is een nieuwe fase aangebroken. Sinds de officiële vestiging van wolven op de Noord-Veluwe en een wolvin op Midden-Veluwe, heeft de wolf zich inmiddels verder over het gebied verspreid. Ze zijn daardoor vaker zichtbaar. Op de Noordwest-Veluwe zijn inmiddels ook meerdere aanvallen op schaapskuddes geweest terwijl deze door een herder gehoed werden.
Om de schaapskuddes blijvend te laten grazen op de heide is nu de hulp van kuddebeschermingshonden (KBH) nodig. Daarom zijn er door de schaapherders van de kuddes die grazen op de heidevelden rondom Nunspeet, een aantal KBH aangeschaft. De honden zullen meelopen tijdens het hoeden en blijven ook in de nacht bij de kuddes in de kraal.
Daphne van Zomeren is als schaapherder in Elspeet erg blij dit initiatief. “Door inzet van kuddebeschermingshonden kiezen we voor een zo natuurlijk mogelijke beschermingsmaatregel, die bij juist gedrag geen gevaar oplevert voor bewoners, recreanten en toeristen in het gebied.”
Voor een zo goed mogelijke aanpak worden de herders de komende maanden begeleid door een professional, Ray Dorgelo. Hij heeft veel ervaring met KBH. Het gaat vooralsnog om een pilot van twee jaar. Om de inzet van KBH te laten slagen is het dus voor een groot deel afhankelijk van ‘goed gedrag’ van toeristen en bezoekers. Daarom wordt ingestoken op goede voorlichting. Op de terreinen waar de kuddes grazen komen duidelijke borden met voorlichting over de KBH en wenselijk gedrag door bezoekers.