Noord-Veluwe

Brandweerkazerne in Nunspeet toe aan een oppepper

Brandweerkazerne voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.
Brandweerkazerne voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Om de brandweerkazerne aan de Elburgerweg in Nunspeet aan de huidige eisen te laten voldoen is een totaal bedrag nodig van 1.100.000 euro. Bij de behandeling van de begroting wordt de raad gevraagd hiervoor een extra krediet van 890.000 euro beschikbaar te stellen.
Nieuwbouw zou twee miljoen kosten maar ook een tijdelijke andere locatie noodzakelijk maken. Ook zouden er veel afvalstoffen vrij komen. Op dit moment voldoet de elektrische installatie niet meer en is deze afgekeurd. De ventilatie is onvoldoende en er zitten grote rijsporen in de bestrating rondom de kazerne. Deuren zijn na dertig jaar versleten en moeten worden vervangen.
De buitenzijde van de kazerne kan een nieuw likje verf gebruiken. De huidige verlichting is verouderd en zou moeten worden vervangen door ledverlichting. De cv-ketels en geisers zijn ook toe aan vervanging. De verbouw biedt mogelijkheden duurzaamheidsmaatregelen te treffen waardoor ook de energierekening flink omlaag kan. Gekeken wordt of het gebouw geheel gasloos kan worden. Er komen op het dak extra zonnepanelen.
Als het gaat om functionele eisen ontbreekt op dit moment onder meer afzonderlijke sanitaire voorzieningen voor vrouwelijke vrijwilligers en is er daarnaast al een tekort aan sanitaire voorzieningen. In het gebouw is de vloerbedekking aan vervanging toe en dat geldt ook voor keuken in de kantine. Verder is de instructieruimte te klein om aan vele vrijwilligers in één keer een plek te geven. Onderzoek wijst uit dat de huidige locatie wel geschikt is als plek voor het uitrukken van de brandweer.