Noord-Veluwe

Elspeetse schaapskudde krijgt twee beschermingshonden

Beschermingshonden moeten kudde tegen de wolf beschermen.
Beschermingshonden moeten kudde tegen de wolf beschermen. © Pixabay (archief)
ELSPEET - Als pilot van de provincie Gelderland krijgt de schaapskudde in Elspeet de beschikking over twee beschermingshonden. Het gaat om een proefperiode van twee jaar. De wolvencommissie verleent de subsidie. De honden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen.
De aanleiding zijn meerdere aanvaringen met de wolf in het verleden. Ook worden steeds meer wolven op de Noord-Veluwe gezien. Zo doodde een wolf in oktober vorig jaar een schaap op de hei tussen Nunspeet en Elspeet. Sindsdien neemt schaapherder Daphne van Zomeren ook al maatregelen als ze met de kudde op pad gaat. Kuddebeschermingshonden werd toen als een oplossing genoemd.
De aanwezigheid van loslopende honden door bezoekers van de natuurterreinen kan het werk van de herder en de honden verstoren. Het zijn ook geen honden om te aaien en daarom wordt gevraagd grote afstand van hen te houden. In verband met de veiligheid komen er gedragsregels. Dit zorgt er ook voor dat de herders hun werk goed kunnen uitvoeren.
De komst van de honden betekent wel dat er alleen nog gewerkt kan worden met beroepsherders. Van de vrijwillige schaapherders kan geen gebruik meer worden gemaakt. Tijdens de commissie Ruimte en Wonen werd met name aangedrongen op goede voorlichting richting het publiek.