Rivierengebied

Kasteel Neerijnen nog steeds te huur

Kasteel Neerijnen nog steeds te huur
Kasteel Neerijnen nog steeds te huur © SRC
NEERIJNEN - Het kan nog steeds. In de rol stappen van kasteelheer of kasteelvrouwe. In Neerijnen staat het gelijknamige kasteel al ruim drie jaar te huur. Eigenaar Geldersch Landschap & Kastelen en de gemeente West Betuwe zoeken nog immer naar een nieuwe huurder voor het monumentale en magnifieke pand.
Acht foto’s en een filmpje op de website van de gemeente West Betuwe. Die staan leuk, maar ondanks de ruim 1500 views op YouTube staan de nieuwe huurders voorlopig niet in de rij. Een mailtje om een bezichtiging aan te vragen, leidt tot afschuiven van de afhandeling daarvan naar een collega. Die vervolgens niks meer van zich laat horen. Zo blijft het nog jaren duren voor je dit prachtige pand aan de man brengt. Dat is zonde, want het verdient zeker een beter lot dan de teloorgang die het nu doormaakt.

Gericht op dienstverlening

Verdeeld over vijf bouwlagen zijn er verschillende ruimtes die geschikt zijn voor kantoren, ontvangsten en vergaderen. De kelder kan dienst doen als keuken/kantine. Alle vertrekken zijn ruim voorzien van bekabeling voor telefonie en dataverkeer en er is een aparte serverruimte.
Een groot aantal jaren huurde de voormalige gemeente Neerijnen het gelijknamige kasteel van de Stichting Geldersch Landschap & Kastelen. De gemeente is opgegaan in de nieuwe gemeente West Betuwe en al het personeel heeft een werkplek gevonden in Geldermalsen. Wat er overblijft is een prachtige locatie voor een bedrijf of instelling gericht op maatschappelijke of zakelijke dienstverlening. In totaal gaat het hier om de huur van het kasteel en de naastgelegen vroegere beheerderswoning. Het koetshuis is verhuurd aan een andere partij en komt in 2024 opnieuw voor verhuur beschikbaar. Stichting Geldersch Landschap & Kastelen geeft op dat moment de voorkeur aan één huurder voor het geheel maar staat open voor andere opties. Het naastgelegen parkeerterrein voor circa 50 auto’s valt buiten de af te sluiten huurovereenkomst. Die is openbaar toegankelijk.

Kasteeltuin

Aangrenzend aan het parkeerterrein ligt de prachtige kasteeltuin. Deze tuin is vrij toegankelijk en wordt door enthousiaste vrijwilligers onderhouden. Via het parkbos kunnen de nieuwe huurders een mooie wandeling maken naar het nabijgelegen kasteel Waardenburg. Vandaar keert u dan weer via de Waalbandijk, met uitzicht op de uiterwaarden en de rivier de Waal, terug bij straks uw eigen locatie.

Huurprijs

De beschikbare brochure rept van een huurprijs die aansluit bij de statuur van dit bijzondere pand. Op internet valt te lezen dat de energiekosten al gauw 30.000 tot 40.000 euro per jaar belopen en daarmee moet een nieuwe huurder, afhankelijk van het gebruik, in ieder geval al rekening mee houden. Dit zijn voor de goede orde de prijzen die gebaseerd zijn op de tarieven van zo’n drie jaar geleden. Verhuurder en huurder maken afspraken over het uitvoeren van onderhoud. Verhuurder is verantwoordelijk voor het buitenonderhoud, schilderwerk aan de buitenzijde, daken en goten, de basisinstallatie voor verwarming, water en riolering. Dat is een meevallertje. De nieuwe huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud binnen, schilder- en sauswerk, de vloerbedekking, regulier (klein) onderhoud en schoonmaak van de installaties en alle installaties voor inbraak, brandbeveiliging, telecom en ICT-verbindingen.

Geschiedenis

Huis Neerijnen kent een eeuwenlange geschiedenis. Het werd omstreeks 1350 gebouwd en rond 1600 verrees een nieuw huis - waarschijnlijk - op de grondvesten van het oude huis. Net als kasteel Waardenburg is huis Neerijnen zo’n 170 jaar in bezit geweest van het geslacht Van Pallandt. Daarna kwam het in handen van de Stichting Geldersch Landschap & Kastelen. Van eind jaren ’70 van de vorige eeuw tot 1 januari 2019 huurde de gemeente Neerijnen het rijksmonument en vestigde er het gemeentehuis. Voor de gemeente West Betuwe en de Stichting Geldersch Landschap & Kastelen is het erg belangrijk dat er een huurder komt die de geschiedenis respecteert en is het erg belangrijk dat de kandidaat-huurder in een plan op hoofdlijnen uiteen zet wat de visie is op het gewenste gebruik, de motivatie waarom juist deze locatie voor haar doelstelling/bedrijfsvoering geschikt is en natuurlijk een inzicht in de financiële haalbaarheid bij het aangaan van een meerjarige huurovereenkomst.