Arnhem en omstreken

De Arnhemsche Schaakvereeniging verdubbelt bijna en is groter dan ooit

Twee schakers van De Arnhemsche Schaakvereeniging
Twee schakers van De Arnhemsche Schaakvereeniging © RTV Connect / Aniek Beekman
ARNHEM - De Arnhemsche Schaakvereeniging is binnen een jaar van iets meer dan honderd naar 185 leden gegroeid. Niet alleen ouderen spelen een potje op de club, ook jongeren weten de vereniging te vinden. De ambitie om zo groot te worden was er, maar dat die ook uit zou komen kwam als een verrassing.
"We hebben deze groei eerder als streven gehad, maar dit hadden we nooit gedacht", zegt voorzitter Erik Wille. "Het doet ons goed dat er ook veel jongeren bij zijn gekomen." De aanwas van de jeugd zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van de leden weer naar beneden gaat. "We waren wat ondervertegenwoordigd in de jongeren tussen de 20 en 35 jaar” zegt secretaris Ruud Wille. "Ook het jeugdschaken is erg populair bij onze vereniging."
Veel van de spelers zijn naar deze vereniging gekomen om meer tegenspelers van hetzelfde niveau te krijgen. "Hier verlies ik nu lekker veel en dat is juist goed!", zegt één van schakers. "Ik ben blij dat ik naar deze vereniging toe ben gegaan, want je ontwikkelt wel meer", voegt hij hier aan toe.
Een verklaring voor de plotselinge groei heeft secretaris Wille niet, wel heeft hij een vermoeden: "We denken dat het misschien toch een nasleep is geweest van de Netflix-serie The Queens Gambit." Maar er zijn meerdere redenen waarom mensen ineens zo druk met het schaken zijn. "Door covid konden mensen weinig activiteiten doen, misschien is daarom het schaakbord boven komen drijven."

'Alle leden worden weggesnoept uit andere regio’s'

De vereniging heeft zoveel leden nu dat de Oostelijke Schaakbond zich zorgen begint te maken. Er zijn binnen De Arnhemsche Schaakvereeniging ongeveer tachtig leden die niet uit Arnhem komen. Zij zoeken de uitdaging elders, wat maakt dat andere verenigingen gevaar lopen.
"Alle leden worden weggesnoept uit de andere regio’s en vanuit de bond maak ik mij daar wel zorgen over", vertelt de voorzitter van de vereniging. De Oostelijke Schaakbond sluit zich daar bij aan. "Dit leidt wel tot verkleining van de clubs die al niet zo groot zijn", zegt André van Kuijk.

Verleiding te groot

Toch is ook voor Van Kuijk de verleiding te groot en zoekt hij zelf, ondanks zijn lidmaatschap bij de schaakvereniging in Velp, ook de uitdaging op bij de Arnhemsche Schaakvereeniging. "Ik ben van beide verenigingen lid, dus ik ben wel een mooi voorbeeld."