Noord-Veluwe

Kunst en beplanting sieren muur op het Whemeplein

Openingshandeling door wethouder Storteboom.
Openingshandeling door wethouder Storteboom. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - In de afgelopen maanden is stapsgewijs de muur ten westen van het Whemeterrein verfraaid met kunst en beplanting. Een project van de Stichting Muurgedichten Nunspeet en de gemeente Nunspeet, uitgevoerd door Creative Builders.
“We hebben een aantal jaren geleden het parkeerterrein heringericht. Waarbij ook aandacht was voor het groen. In de tijd erna veel gepraat over hoe deze wand te verfraaien om het meer ‘smoel’ te geven. Het was namelijk een hele saaie wand. Je komt aanrijden en dan zie je niks dan blinde muur. We wilden heel graag dat verbeteren”, aldus wethouder Marije Storteboom.
Panelen met muurgedichten, een groot schilderij en groene en bloeiende beplanting zijn aangebracht. Het idee is om de uitstraling en het groene karakter van Nunspeet en het centrum te versterken. Daarnaast versterkt het volgens de initiatiefnemers het imago van Nunspeet als kunstenaarsdorp.
De muur bleek niet erg geschikt voor beplanting, zodat het groen vooral geplaatst is rond het elektriciteitshuisje en er zijn klimhortensia’s tegen de houten muur geplaatst. Speciaal voor deze locatie is dichteres Esther Naomi Perquin in de pen geklommen en heeft zij een passend gedicht geschreven.
De historie kon beeldend gemaakt worden door het schilderij van Ben Viegers waarop de dorpskerk en de Wheme (oude pastorie) te zien zijn. Het schilderij heet ‘Dorpskerk met korenschoven’.
Storteboom heeft bij wijze van opening een onaf schilderij aangevuld. Schilder Dirk Verheij illustreerde op prachtige wijze een deel van de Dorpskerk en De Wheme, waarna de wethouder enkele bomen tekende op het doek.