Noord-Veluwe

Nunspeet is zestien groene gastheren en -vrouwen rijker

Gastheren en vrouwen van het landschap.
Gastheren en vrouwen van het landschap. © Gemeente Nunspeet
NUNSPEET - Zestien horeca- en recreatieondernemers uit de gemeente Nunspeet mogen zich vanaf nu ‘Gastheer/Gastvrouw van het Landschap’ noemen. Allemaal hebben ze de gelijknamige cursus van IVN Natuureducatie deze week afgerond. Dinsdag ontvingen de ondernemers hun certificaat en gevelbordje van wethouder Marije Storteboom tijdens de feestelijke afsluiting in Dorpsherberg De Roskam.
In februari ging de cursusreeks ‘Gastheer/Gastvrouw van het Landschap’ van start. Tijdens de cursus leerden de ondernemers over de bijzondere natuur en het landschap van de gemeente Nunspeet. Op het programma stonden excursies en lezingen over de ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie van de Veluwe, de natuur en de hotspots voor toeristen als het gaat om natuur en erfgoed.
De deelnemers kijken terug op een geslaagde cursus: “Hoe gaaf is het om nu de gasten te kunnen vertellen dat de Veluwe de grootste stuwwal ter wereld heeft. En dat de vrouwen op hun linkerzijde begraven lagen in grafheuvels. Een boom is niet ‘gewoon’ een boom, die heuvel is niet ‘gewoon’ een heuvel, maar achter elk natuurverschijnsel schuilt een verhaal, een stuk geschiedenis, waar we met z’n allen zuinig op moeten zijn”, aldus één van de ondernemers.
De ondernemers uit Nunspeet sluiten zich aan bij een netwerk van ruim 2400 recreatieondernemers in Nederland die ook de titel dragen. Deze ondernemers vertellen samen het verhaal van het landschap en bieden recreanten een optimale natuurbeleving.

Betere voorlichting

“Fijn dat er vanuit onze gemeente zoveel belangstelling was. Nu kunnen de deelnemers hun gasten nog beter voorlichten. Dit sluit perfect aan op het uitvoeringsprogramma recreatie en toerisme waarin we als gemeente inzetten op versterking van de toerismesector”, zegt wethouder Marije Storteboom. Diverse (natuur)organisaties werkten mee aan het programma, waaronder VVV Nunspeet uit de Kunst, Bezoekerscentrum Nunspeet, IVN Noord West Veluwe, Visit Veluwe en Schaapskooi Elspeet.