Noord-Veluwe

Burgemeester Nunspeet: “Ons uitgangspunt is dat we rond de 250 vluchtelingen kunnen opvangen”

Burgemeester Van de Weerd.
Burgemeester Van de Weerd. © Gemeente Nunspeet
NUNSPEET - Ruim 200 vluchtelingen zijn inmiddels in de gemeente Nunspeet opgevangen. “Om de opvang goed te kunnen organiseren en begeleiden is ons uitgangspunt dat we in totaal rond de 250 vluchtelingen kunnen opvangen”, zegt burgemeester Van de Weerd in een brief..
Volgens Van de Weerd is de noodzakelijke goede begeleiding een enorme klus die niet onderschat moet worden. “Een bed bieden is één. Maar dan komt het.” Hij benadrukt verder dat de noodopvang bij particulieren echt iets is voor de korte termijn. “Voor de middellange termijn, tot circa juli, zijn op Europarcs op afroep een behoorlijk aantal chalets beschikbaar.” Op deze manier hebben de gezinnen veelal een ‘eigen’ huisje met goede voorzieningen. Ze blijven ondersteuning krijgen van het platform Nunspeet biedt Onderdak.
De situatie in Oekraïne verandert zegt de burgemeester. “Wanneer de vredesbesprekingen succesvol zijn zullen vele vluchtelingen willen terugkeren. Begrijpelijk. Ik weet dat er al vluchtelingen zijn teruggekeerd. Maar tot aan die tijd zullen wij hen gastvrij onderdak bieden. Ik ben de laatste weken echt onder de indruk geraakt van vele warme initiatieven vanuit de Nunspeetse samenleving. Hartverwarmend!”