Rijk van Nijmegen

Goede kans dat nieuwe zwembad Beuningen sauna krijgt

Zwembad De Plons is aan vervanging toe
Zwembad De Plons is aan vervanging toe © Google Streetview
BEUNINGEN - Het nieuw te bouwen zwembad aan de Ooigraaf in Beuningen krijgt waarschijnlijk als extra voorziening een sauna. Dat komt naar voren uit een eerste rondgang langs de politieke partijen in de nieuwe gemeenteraad van Beuningen. Een buitenbad met ligweide - voorgesteld door de VVD - lijkt veel minder kans te maken, zo blijkt uit de reacties.
De gemeenteraad van Beuningen moet met betrekking tot het nieuwe zwembad nog over zes zaken een beslissing nemen. Behalve een sauna en een buitenbad met ligweide, gaat het onder meer om de vraag of er eventueel een glijbaan moet komen of bijvoorbeeld een extra vijfde baan voor het wedstrijdbassin. Het huidige zwembad De Plons in Beuningen heeft al de beschikking over een sauna.

Waarschijnlijk geen buitenbad

Het college van B&W gaat in kaart brengen wat alle zes toevoegingen aan kosten met zich meebrengen. Afhankelijk daarvan geeft de gemeenteraad groen licht aan de plannen. Een buitenbad lijkt weinig kans te maken. GroenLinks: "We hebben immers al openluchtbad ‘de Tuimelaar’ in Ewijk en de Groene Heuvels. Bij alle opties zal eerst een kosten/batenanalyse gemaakt moeten worden."
BN&M staat redelijk positief tegenover een sauna, maar ziet een nieuw buitenbad ook niet zitten. Dit vanwege zwembad de Tuimelaar in Ewijk, dat dichtbij de Ooigraaf ligt.

"Op zijn minst dezelfde voorzieningen"

D66 benadrukt dat de financiën van de gemeente momenteel op orde zijn. "Maar wij willen bijvoorbeeld ook een nieuw dorpshuis in Beuningen, een vernieuwde Laan 1945 in Weurt, het renoveren van De Klef in Ewijk en een nieuw Van Ghentplein in Winssen," zo zegt D66.
Het nieuwe zwembad moet volgens D66 straks op zijn minst dezelfde voorzieningen aanbieden, maar dan met de kwaliteit van nu, zoals een beweegbare bodem. D66: "Dat is dus inclusief de huidige sauna, de glijbaan, twee zwembaden, bubbelbad en het kinderbadje."

SP: schoolzwemmen belangrijk

Het CDA wijst er op dat het college na de zomer diverse scenario’s voor het nieuw te bouwen zwembad zal presenteren. "Op basis daarvan neemt de gemeenteraad een besluit. Het CDA zal dan pas bekijken welke extra's voor het zwembad het beste zijn," zegt CDA-raadslid Agnes Meijer.
De Socialistische Partij wil dat er een goed instructiebad komt, omdat men een sociale voorziening als schoolzwemmen belangrijk vindt. De SP realiseert zich dat er altijd financiële keuzes moeten worden gemaakt. Allerlei extra's voor het nieuwe zwembad mogen in principe niet ten koste gaan van bijvoorbeeld de uitgaven voor zorg. Een sauna vindt de SP wel relevant.

Overleg met alle betrokkenen

De gemeenteraad heeft eerder een voorbereidingskrediet van een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Het zwenbad zelf gaat rond de tien miljoen euro kosten. Bij de realisatie van het bad worden de gebruikers nauw betrokken, evenals de omwonenden en de zwemverenigingen. Daarnaast wordt er volgens het college geluisterd naar de andere sportverenigingen op sportpark de Ooigraaf.