Rijk van Nijmegen

Nieuwe Nijmeegse gemeenteraad geïnstalleerd met waarschuwing voor ‘financieel ravijn’

De nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd.
De nieuwe gemeenteraad wordt geïnstalleerd. © Dion van Alem / RN7
NIJMEGEN - In Nijmegen is woensdagavond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd met een bijzondere ‘winstwaarschuwing’ van burgemeester Hubert Bruls. De 39 raadsleden werden gewaarschuwd voor een dreigend ‘financieel ravijn’ doordat de bijdrage vanuit het Rijk voor gemeentes waarschijnlijk flink teruggeschroefd gaat worden.

Bezuinigen

“Ik heb toch een beetje met u te doen”, zegt de burgemeester. “Over vier jaar, in 2026, dreigt een financieel ravijn voor gemeentes doordat de bijdrage vanuit het Rijk flink teruggeschroefd wordt, zoals het er nu naar uit ziet. In tegenstelling tot sommige andere gemeentes staat Nijmegen er nu nog relatief gunstig voor, maar u moet nu al aan de slag met het inboeken van noodzakelijke bezuinigingen. Uw politieke vindingrijkheid wordt gevraagd.”

Meerderheid vrouwen

De nieuwe gemeenteraad van Nijmegen telt 21 nieuwe leden én telt in tegenstelling tot de afgelopen vier jaar meer vrouwelijke raadsleden dan mannelijke raadsleden: 21 vrouwen en 18 mannen, waar dat in de vorige raad nog 23 mannen en 16 vrouwen waren. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe gemeenteraad ligt met 40,6 jaar lager dan de gemiddelde leeftijd aan het begin van de vorige raadsperiode (43,2 jaar).