Liemers

Burgemeesters leren drugscriminaliteit herkennen

Burgemeesters Huub Hieltjes, Lucien van Riswijk en Arend van Hout in één van de containers
Burgemeesters Huub Hieltjes, Lucien van Riswijk en Arend van Hout in één van de containers © 1Stroom
DUIVEN - De burgemeesters van Duiven, Westervoort en Zevenaar hebben dinsdag geleerd de signalen van drugscriminaliteit te herkennen. Ze bezochten hiervoor de containers van Bureau Drugszaken die deze week op de gemeentewerf in Duiven staat.
In de container wordt voorlichting gegeven over het herkennen van de gevaren van ondermijning door de drugswereld. Het gaat dan om bijvoorbeeld cocaïnehandel, hennepteelt en de productie van synthetische drugs. Om een indruk te geven is een drugslab en hennepkwekerij nagebouwd in de containers.
Behalve de burgemeesters krijgen ook gemeentelijk toezichthouders en medewerkers van de buitendienst een rondleiding in de containers als aanvulling op een training die ze eerder kregen. In de container leren ze meer over het herkennen van de signalen. Daarvoor liggen er aanwijzingen en materialen die bij de productie van drugs gebruikt worden. De vraag is of de signalen herkend worden. Dat kan door zien, horen en ruiken. Daarnaast is er uitleg over brandgevaar, gevaarlijke gassen en de verdiensten voor de criminaliteit.

Containers helpen bij herkenning

De burgemeesters zijn blij met de mogelijkheid, omdat het een beter beeld geeft van hoe drugscriminaliteit te herkennen is. “Bewustwording is het belangrijkste”, zegt Lucien van Riswijk, burgemeester van Zevenaar. “Goed dat ook de gevaren zichtbaar gemaakt zijn.” Zijn collega Huub Hieltjes van Duiven roemt de training voor medewerkers. “Dat is een belangrijke actie. Drugscriminaliteit is veel aanwezig en er zijn steeds weer nieuwe signalen die opgepikt moeten worden.
Arend van Hout, burgemeester van Westervoort, vindt het een goede zaak dat iedereen binnen de gemeenten een kijkje kan nemen om zich een beeld te vormen. “Fijn dat deze container er staat en dat medewerkers, politie, boa’s maar ook raadsleden een kijkje kunnen nemen. Zo worden de signalen ook duidelijk.” De container staat woensdag nog op de gemeentewerf aan de Ploenstraat in Duiven.