Sport

Kampioensselectie eregast bij De Graafschap

Kampioensselectie eregast bij De Graafschap
Kampioensselectie eregast bij De Graafschap © REGIO8
DOETINCHEM - De kampioensselectie van het seizoen 1990/1991 is vrijdagavond eregast rond het duel van De Graafschap met FC Emmen. De club werd onder trainer Simon Kistemaker ongeslagen kampioen in de eerste divisie, reden voor de erfgoedcommissie om de spelers uit te nodigen voor een reünie.
“We koesteren deze mannen want ze hebben ons op de kaart gezet”, zegt Jan Eggink van de erfgoedcommissie binnen de Doetinchemse voetbalclub. “De boerenbruiloft, het D’ran-voetbal, dat is ontstaan onder Kistemaker en men praat er nog steeds over. Het gaan van generatie op generatie over. Als supporters van De Graafschap leven we van tradities en verhalen.” De Graafschap werd in 1991 onder leiding van Kistemaker ongeslagen kampioen van de eerste divisie. Pas na het behalen van de titel verloor de ploeg een wedstrijd.
Van de selectie hebben Ajax-trainer Erik ten Hag en ESPN-presentator Hans Kraay jr. aangegeven niet te komen, maar met John Leeuwerik, Eric Redeker, Ron Olyslager, Chris Trentelman en scheidend manager voetbalzaken Peter Hofstede is er in de ogen van Eggink meer dan voldoende immaterieel erfgoed aanwezig. “Een Achterhoekse avond met Achterhoekse helden”, aldus Eggink. Voorafgaand aan het duel krijgen de spelers een rondleiding rond het stadion. Ook wordt er moment op het veld georganiseerd voor de aftrap.

Erfgoedcommissie

De erfgoedcommissie zet zich in om het verleden van De Graafschap te behouden en zichtbaar te maken. Zo was eerder de voormalig Egyptisch international Hazem Emam, die als Udinese-huurling in Doetinchem speelde, te gast bij een wedstrijd op De Vijverberg. “Alles wat we waard vinden om te koesteren en te bewaren, daar zorgen wij voor”, geeft Eggink aan, die het ziet als cultuurbewaking.