Noord-Veluwe

Unieke éénbloemer: ‘Daar kon je vroeger een koe voor kopen’

Alie Lotterman helpt mee de poppen aan te kleden.
Alie Lotterman helpt mee de poppen aan te kleden. © Eigen foto
NUNSPEET - Vanaf maandag 4 april kunnen liefhebbers van klederdracht hun hart ophalen op een unieke expositie van Rein Lotterman uit Nunspeet in Boerderijmuseum Oldebroek. Lotterman staat alom bekend om zijn enorme verzamelingen klederdracht en bijbehorende accessoires. Veel van zijn eigen collectie worden tentoongesteld, maar ook heeft hij vanuit het hele land materialen in bruikleen gekregen.
“We hebben flink uitgepakt met veel klederdrachten, sierraden en meer. Het is pracht en praal in streekdrachten.” Er zijn veel opstellingen van grote poppen uit Urk, Spakenburg, Volendam, een gezin uit Staphorst met een kinderwagen en een gezin uit Urk in bruidskostuum met een zoontje, maar ook poppen in klederdracht van de Veluwe. Ook zijn er veel koppen te zien met oorijzers uit heel Nederland”, zegt Lotterman. Een uniek exemplaar is een éénbloemer, een heel zeldzame en kostbare muts. “Daar kon je vroeger een koe voor kopen.”
Enthousiast is hij ook over de unieke collectie van in totaal ruim vijftig prenten van Bing en Überfeldt, waar tijdens deze expositie een deel van wordt getoond. Deze prenten zijn origineel en heel bijzonder en zijn aan Lotterman geschonken door een verzamelaar. Deze expositie loopt tot eind oktober.