Noord-Veluwe

Leerlingen krijgen praktische verkeerslessen op school

Het parcours is soms wat lastig.
Het parcours is soms wat lastig. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Om de verkeersvaardigheid van leerlingen te bevorderen is op de Franciscusschool in Nunspeet een praktisch verkeerseducatieprogramma afgenomen. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.
Daarnaast wordt extra ingezet op afleiding in het verkeer door smartphone gebruik. Leerlingen worden bewust gemaakt van eigen, soms gevaarlijk, verkeersgedrag. In groep zeven en acht is het programma voornamelijk gericht op het onderdeel trapvaardigheid. Gevaarherkenning, fietsvaardigheden en fietsbeheersing zijn onderwerpen die getest zijn door middel van een uitdagend fietsparcours.
“Dit hebben we eigenlijk nog niet eerder gedaan, maar het is wel leuk om te doen”, zegt de 10-jarige Elin. Thijs (11) vindt het niet heel lastig. “Alleen wel het stukje met de magneet want eerst moet je een magneet pakken en een rondje rijden en dan de magneet weer terugleggen.”
“Wij doen niet ieder jaar mee aan dit programma. Eén keer in de drie jaar staat Streetwise op het programma. De volgende keer doen we mee aan het verkeersexamen en de keer daarop oefenen we op een andere manier het inoefenen van het verkeer”, vertelt Juf Sanna.