Noord-Veluwe

Wethouder test slimme bandenpomp

Wethouder test de slimme bandenpomp.
Wethouder test de slimme bandenpomp. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Wethouder Jaap Groothuis heeft dinsdag de slimme bandenpomp van 'Band op Spanning' in gebruik genomen. Deze pomp weet precies wat de optimale bandenspanning van een auto is, zodat er maximaal brandstof bespaard kan worden. De pomp staat aan de Industrieweg 10a, op het parkeerterrein van de Welkoop en is door iedereen kosteloos te gebruiken.
Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. De software zorgt voor de optimale bandenspanning. Gebruikers kunnen op deze plek vijf jaar lang gratis hun autobanden oppompen en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken, zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staan de meting en besparing op brandstof en geld in beeld.
Vanuit Band op Spanning is er positieve ervaring opgedaan met een locatie in de nabijheid van winkels. Daarnaast moeten automobilisten veilig hun banden kunnen oppompen en moet de pomp goed zichtbaar zijn. Aangezien het op zonne-energie werkt, is voldoende direct zonlicht een eis. De familie Elskamp, eigenaar van de locatie aan de Industrieweg 10a, is bereid gevonden om een parkeervak beschikbaar te stellen

Kosten verdeeld

De provincie betaalt het eerste jaar de kosten van deze pomp, de gemeente Nunspeet betaalt vanuit het programma Duurzaamheid het tweede jaar. De overige drie jaren komen de kosten van deze pomp voor rekening van Band op Spanning.
Uit onderzoek blijkt dat circa 60 procent van de Nederlandse automobilisten met te zachte banden rijdt. Dat betekent meer weerstand, waardoor de motor harder moet werken om dezelfde snelheid te bereiken. Dit kost meer brandstof. Bovendien leidt dit tot extra uitstoot van CO2 en fijnstof. Ook als je elektrisch rijdt, omdat de accu sneller opgeladen moet worden.
Volledig werkend op zonne-energie.
Volledig werkend op zonne-energie. © RTV Nunspeet