Rijk van Nijmegen

Vanaf 23 maart zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwkoopwoningen in Nijmegen

De zelfbewoningsplicht geldt 5 jaar lang voor nieuwbouwkoopwoningen.
De zelfbewoningsplicht geldt 5 jaar lang voor nieuwbouwkoopwoningen. © RN7
NIJMEGEN - Vanaf woensdag 23 maart geldt voor alle nieuwe woningbouwprojecten in Nijmegen dat kopers verplicht zijn om minimaal 5 jaar zelf de woning te bewonen. Deze zelfbewoningsplicht was een wens van de gemeenteraad in strijd tegen opkopers van woningen die het met name starters moeilijk maken om een koopwoning te vinden in Nijmegen.

Zelfbewoningsplicht

De zelfbewoningsplicht geldt voor nieuwbouwkoopwoningen tot de NHG-grens, die nu op 355.000 euro staat. Hierover worden afspraken gemaakt bij nieuwe woningbouwprojecten. Kopers van nieuwbouwwoningen tot de NHG-grens worden hierover geïnformeerd door de verkoper of makelaar. “Dit geeft duidelijkheid aan marktpartijen in de woningbouw en aan kopers”, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks). “Die weten hiermee waar ze aan toe zijn.” De zelfbewoningsplicht is niet helemaal nieuw in Nijmegen. “Er zijn al een aantal nieuwbouwprojecten in het Waalfront waar we dit al toepassen. Maar vanaf nu gaat het consequent toegepast worden.”

Opkoopbescherming

De termijn van vijf jaar geldt niet opnieuw bij een volgende koper, maar Nijmegen werkt aan een opkoopbescherming voor bestaande woningen met een WOZ-waarde tot 350.000 euro. Dit werkt echter anders, namelijk via de huisvestingsverordening. Een voorstel hiervoor moet nog voorgelegd worden aan de Nijmeegse gemeenteraad.