Rijk van Nijmegen

Veel mondkapjes gevonden bij schoonmaak oevers Maas en Waal

Schoonmaakactie langs de waal
Schoonmaakactie langs de waal © IVN Maas en Waal
REGIO - Bij de grote schoonmaakactie langs de oevers van de Maas en de Waal, die op zaterdag 12 maart was georganiseerd door IVN Maas & Waal, zijn veel mondkapjes aangetroffen. De organisatoren van de actie spreken van "extra veel vezeldoekjes", waarvoor ze niet echt een verklaring hebben.
Twee jaar lang gebruikte vrijwel iedereen dagelijks mondkapjes op bepaalde momenten. Als iemand twee mondkapjes per week gebruikte, zijn dat er opgeteld over twee jaar zo'n 200 per persoon.

Weer veel rommel tussen de struiken

De mondkapjes moesten steeds weer worden opgezet en afgezet. Dan vallen ze soms op de grond en worden ze meegenomen door de wind en komen in het water terecht. Ze zijn slecht afbreekbaar en haken uiteindelijk door de lussen vast aan een struik langs de rivier. Hoeveel er in zee terechtkomen is onduidelijk.
Aan de Schone Rivieren expeditie van afgelopen zaterdag is door ongeveer 200 vrijwilligers deelgenomen. Ze hebben op allerlei locaties opgeruimd, in een gebied vanaf Alphen en Dreumel tot aan Weurt en Wijchen. Bij de vorige expeditie in september vorig jaar is al heel veel zwerfafval verwijderd, maar door de begroeiing is er ook daarna weer veel rommel tussen de struiken blijven hangen.

70 kubieke meter aan afval

In totaal hebben de vrijwilligers 70 kubieke meter plastic en ander afval aangetroffen. Dat was minder dan de vorige keer, maar toen was extra veel afval door de overstromingen in Limburg, België en Duitsland.
Volgens Bert van Haaften, voorzitter van IVN Maas & Waal, was de grote opruimploeg zeer gemotiveerd. "Dat komt met name door de alsmaar somberder klimaatvoorspellingen," zo sprak Van Haaften.