Rijk van Nijmegen

Wie gaan de gemeenten besturen? Coalitievorming zal niet overal eenvoudig worden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © RN7
REGIO - De stemmen zijn geteld. De winnaars feesten, de verliezers likken hun wonden, maar veel tijd krijgen ze niet, want nu begint de volgende fase: de vorming van nieuwe coalities. In sommige gemeenten hoeft dat niet zo ingewikkeld te zijn, namelijk als de coalitiepartijen samen opnieuw een meerderheid van de raadszetels hebben behaald, en tevreden zijn over de samenwerking. In andere gemeenten wordt het juist een lastige klus. Een overzicht per gemeente.

Beuningen

De huidige coalitie van Beuningen Nu & Morgen, D66, GroenLinks en de PvdA behaalde woensdag 12 van de 21 Beuningse raadszetels; een kleine meerderheid dus. Die is wel met een zetel geslonken, en slechts één opstandig coalitie-raadslid is nu genoeg om de coalitie aan het wankelen te brengen. Toch lijkt het er sterk op dat de huidige partners met elkaar door willen.

Druten

De dorpslijsten van Afferden, Horssen, Puiflijk/Druten-Zuid en Deest vormen een coalitie met grootste partij Kernachtig Druten. Dorpslijst Deest is verdwenen, maar de andere partijen behaalden woensdag samen een ruime meerderheid: 13 van de 17 zetels. De verwachting is dan ook dat de samenwerking wordt voortgezet.

Nijmegen

In de Waalstad ligt het niet zo simpel: de coalitie van GroenLinks, D66 en SP verloor haar meerderheid woensdag, door het verlies van GroenLinks (-2) en de SP (-2). Als de drie samen door willen, zal er voor een meerderheid dus nog een partij bij moeten. Wellicht ligt het voor de hand de grote winnaar van de verkiezingen, Stadspartij Nijmegen, uit te nodigen aan de onderhandelingstafel. Anders zouden andere winnaars PvdA of Partij voor de Dieren ook voor een meerderheid kunnen zorgen. Aan de andere kant: voor de verkiezingen liet D66 al blijken dat het liever niet meer met alléén linkse partijen aan een coalitie deelneemt. En wil de SP nog wel besturen, nu de partij 2 zetels verloor? Aan coalitievorming in Nijmegen zitten dus nogal wat haken en ogen.

Overbetuwe

De tot woensdag grootste partij CDA verloor twee zetels, en werd voorbijgestreefd door coalitiegenoot Gemeentebelangen Overbetuwe (GBO). De derde coalitiepartner VVD bleef even groot, waardoor de coalitie in z’n geheel twee zetels won, en nu 18 van de 29 raadszetels heeft. Naar verwachting zal die samenwerking dan ook worden voortgezet.

Wijchen

De huidige coalitie van Kernachtig Wijchen, VVD en PvdA had tot woensdag 18 van de 27 zetels. Daar zijn er nu nog 15 van over. Een meerderheid dus, maar minder ruim. Wellicht wordt er daarom toch naar alternatieven gekeken, zoals het CDA, dat de tweede partij is, en tegen de landelijke trend in een zetel won in Wijchen. Eén ding is wel zeker: Kernachtig Wijchen verloor weliswaar twee zetels, maar is nog altijd met afstand de grootste partij. Een coalitie zonder 'Kernachtig' is bijna ondenkbaar.