Liemers

Taalhuis vraagt aandacht voor laaggeletterden tijdens debat

Met de ‘escape koffer’ vraagt Taalhuis De Liemers aandacht voor laaggeletterdheid
Met de ‘escape koffer’ vraagt Taalhuis De Liemers aandacht voor laaggeletterdheid © Aniek Beekman
DUIVEN - Het aantal laaggeletterden in de Liemers is relatief hoog. In Westervoort en Duiven gaat het om 14% en in Zevenaar is 10% van de beroepsbevolking laaggeletterd. Voor het Taalhuis De Liemers is dit de aanleiding om lokale lijsttrekkers met de neus op de feiten te drukken.
Om de lokale politici en passanten te laten ervaren wat het is om laaggeletterd te zijn, heeft het Taalhuis een ‘escape koffer’ meegenomen. “Tijdens dit spel word je geconfronteerd met hoe moeilijk het eigenlijk is om bijvoorbeeld een reis te boeken als je niet zo goed kan lezen of schrijven”, vertelt Floriëlle Ruepert van stichting Lezen en Schrijven, die samen met het Taalhuis het initiatief voor de actief heeft genomen.
In het spel krijgen zij te maken met letters die door elkaar zijn gegooid of in spiegelschrift geschreven. “Je kunt nu echt ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn en ik had niet gedacht dat het zo erg was”, laat een deelnemer van het spel weten.
Het doel van het spel is om erachter te komen waar je uiteindelijk naartoe mag op vakantie.
De 'escape koffer' van de stichting Lezen en Schrijven is zaterdag ook te zien bij het verkiezingsdebat in Zevenaar. De mobiele studio van Omroep Gelderland en RTV Connect staat dan om 11.00 uur op het Raadhuisplein in Zevenaar.