Noord-Veluwe

Al meer dan 100 bedden aangeboden bij 'Nunspeet biedt onderdak'

Nunspeet biedt onderdak.
Nunspeet biedt onderdak. © Eigen foto
NUNSPEET - Via het nieuwe platform 'Nunspeet biedt onderdak' zijn de afgelopen dagen al meer dan honderd bedden voor Oekraïense vluchtelingen aangeboden. Albert van Frankenhuyzen en dominee Gert de Kok uit Hulshorst hebben het platform opgericht.
De gemeente Nunspeet is ook druk bezig om eventuele opvangmogelijkheden in kaart te brengen. Via een particulier initiatief is al een aantal weeskinderen uit Oekraïne opgevangen in hotel de Hoeve van Nunspeet.
De gemeente Nunspeet is afhankelijk van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Die zorgt voor coördinatie, zodat de opvanglocaties ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. “Daarbij wordt zowel gekeken naar locaties voor de hele korte termijn, alsook naar locaties voor de periode daarna. We verwachten de komende dagen meer duidelijkheid te kunnen geven over exacte locaties”, laat gemeentewoordvoerder Wob Meijering weten.
Daarnaast worden verbindingen gelegd en afspraken gemaakt met samenwerkingspartners zoals de VNG, COA en het Rode Kruis, zodat er snel geschakeld kan worden.
Bij Nunspeet biedt onderdak vinden ze het 'indrukwekkend hoeveel mensen willen helpen'. Zodra de vluchtelingen in de gemeente aankomen zal contact met de gastgezinnen opgenomen worden. “Het is mooi dat we als burgerlijke gemeente op deze menselijke wijze kwetsbare medemensen een plek kunnen bieden”, vertelt dominee De Kok.
Naast gastgezinnen die zich aangemeld hebben, bieden mensen ook hun tijd en expertise aan. Anderen willen helpen met coördineren.