Rijk van Nijmegen

'Elke ochtend weer spannend wat er in de nacht is gebeurd'

Binny Overdijk en Anna Sheretov
Binny Overdijk en Anna Sheretov © RN7
NIJMEGEN - “Vóór 24 februari had ik een goed leven. Nu heb ik alleen nog maar interesse in die mensen helpen.” De Nijmeegse Anna Sheretov is daarom begonnen met een hulpactie. Samen met goede vriendin Binny Overdijk zamelt ze hulpgoederen in, en zorgt dat die bij de slachtoffers van de oorlog terechtkomen.
Anna komt zelf uit Oekraïne, en maak zich natuurlijk enorme zorgen. Ze vertelt emotioneel over haar familie en vrienden, die in de buurt van Kiev wonen. “Mijn schoonmoeder is toevallig hier nu, maar verder zijn al mijn familieleden en vrienden daar.” Dat zal ook zo blijven. Mannen mogen het land sowieso niet verlaten, zodat ze kunnen vechten in het leger. Om die reden heeft de moeder van Anna besloten ook daar te blijven. Ze hebben elke dag contact; dat lukt gelukkig nog steeds. “Maar dat kan elke dag veranderen.”
Tekst gaat verder onder de video:
De steeds wisselende omstandigheden in haar moederland maken dat Anna er voortdurend mee bezig is. De avonden en nachten zijn wat dat betreft vooral spannend: “Als er daar iets gebeurt, is het meestal in de nacht, dus je weet nooit hoe de nieuwe dag begint.”
Anna en Binny verzamelen nu spullen bij Anna’s huis in de Nijmeegse wijk Tolhuis. Ze sorteren de goederen, vervolgens wordt alles naar een opslag in Amsterdam gebracht, en vanaf daar vertrekken vrachtwagens naar het oorlogsgebied. De eerste rit is inmiddels achter de rug, en die is goed gegaan.

Medicijnen en batterijen nodig

Van sommige spullen zijn er inmiddels genoeg. Aan dekens en kleding is zelfs een overschot. Andere spullen zijn nog wel keihard nodig. Binny vertelt: “Vooral medicijnen zijn belangrijk. En powerbanks, batterijen en zaklampen.”
Mensen die spullen willen doneren, kunnen via de RN7-redactie in contact komen met Anna en Binny. Mail dan naar redactie@rn7.nl, met als onderwerp “Inzameling Oekraïne”.
Iedereen hoopt dat dit soort hulpacties niet lang meer nodig zijn. Gevraagd naar wat ze het liefste wil, verzucht Anna: “Ik hoop gewoon dat het stopt. Dat iedereen kan doorgaan met leven.”