Achterhoek

Historisch kanon omgeduwd in 's-Heerenberg

Historisch kanon omgeduwd in 's-Heerenberg
Historisch kanon omgeduwd in 's-Heerenberg © REGIO8
'S-HEERENBERG - Een historisch kanon in het centrum van ’s-Heerenberg is afgelopen weekend tijdens carnaval omver getrokken. Daarbij is ook een gedenkplaat voor gesneuvelde soldaten beschadigd, tot frustratie van initiatiefnemer Wilco Bosch.
“Het is een trieste aanblik, echt te triest voor woorden”, vindt Bosch, eigenaar van het nabijgelegen Hotel De Lantscroon en ruim tien jaar geleden betrokken bij de plaatsing. “Ik heb het kanon destijds zelf beveiligd”, aldus Bosch, die aangeeft dat de beveiliging moest worden losgeschroefd om het kanon op De Bleek omver te krijgen. “Ze moeten daarna met een man of tien aan die loop zijn gaan hangen. Zo hebben ze dat hele ding omgegooid. Ook een plaat met de namen van gesneuvelde soldaten is beschadigd geraakt. Ik vind het een grof schandaal, het voelt alsof je er een hakenkruis op schildert.”
Bosch hoopt dat getuigen of mensen met beeldmateriaal zich melden: “In deze tijd waarin iedereen cameraman is, moet er haast wel beeld zijn. Dit kunnen we gebruiken om de daders aan de schandpaal te nagelen. Ik heb er echt geen woorden voor, en dat tijdens een feest als carnaval.” Aangifte heeft de hoteleigenaar nog niet gedaan. “We hebben natuurlijk carnaval gehad in ’s-Heerenberg, maar dat ga ik zeker nog doen”, aldus Bosch.

Herstel

Het kanon werd in 2010 geplaatst als herinnering aan de bevrijding. Lokale ondernemers sprongen belangeloos bij, onder meer om de namen van de gesneuvelden te graveren. “Dat kanon en de herdenkingssteen zijn door de gezamenlijke bevolking opgehoest”, zegt Bosch, die verwacht dat het kanon op de locatie hersteld wordt. “Ongetwijfeld, dat gaat wel gebeuren.”