Achterhoek

Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne

Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne
Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne © REGIO8
ULFT - Naar aanleiding van de inval van de Russen in Oekraïne zijn ondernemers Erna en Wouter Mecking uit Ulft een actie gestart om de mensen in het oorlogsgebied te helpen. Tien jaar geleden leerden ze Ivan uit Charkov kennen tijdens het EK Voetbal, via hem proberen ze nu de bevolking van het Oost-Europese land te steunen.
“Ik heb contact gezocht want wij maakten ons natuurlijk zorgen”, aldus Erna Mecking. “Elke dag stuurt hij een berichtje en begint met: ‘I’m alive.’ Dat is echt zo hartverscheurend.” Ook Wouter Mecking maakt zich zorgen over Ivan en de andere mensen in Oekraine: “Dat je weet dat op de straten waar wij gelopen hebben en waar we zijn geweest, dat daar nu die inval is en dat er militairen rondlopen en de mensen in angst zitten, dan is dat heel erg gek.” De sportwinkel van Wouter en de boetiek van Erna in Ulft dienen inmiddels als opslagplaatsen voor alle ingezamelde goederen. “Ze hebben dringend behoefte aan luiers, handdoeken, verband en pleisters. Aan dat soort dingen is nu gebrek”, laat de initiatiefneemster weten. “Dat ga ik nu ook proberen te verzamelen, zo veel mogelijk als kan.”
Burgemeester Otwin van Dijk juicht het initiatief van de ondernemers uit zijn gemeente toe. Oude IJsselstreek heeft een stedenband met de Oekraïense stad Ivano-Frankivsk. Van Dijk benadrukt dat de gemeente ook wil helpen, onder meer bij de opvang van vluchtelingen. “We zijn op dit moment echt aan het kijken wat we kunnen doen”, aldus Van Dijk. “We gaan de Oekraïense vlag ophangen als symbool van steun. Ik denk dat iedereen wel in de hulpstand staat.”

Thank you very much

Met behulp van een stichting worden alle ingezamelde goederen van Mecking binnenkort naar Oekraïne gebracht. Volgens Erna is Ivan heel dankbaar voor alle steun die ze ontvangen vanuit de Achterhoek. “Die zegt alleen maar: ‘Thank you very much, thank you very much’”, laat Mecking weten over de reactie van Ivan. “Het is hopen dat het uiteindelijk op de plek terechtkomt waar het moet komen.”