Achterhoek

Drukte bij de DRU voor energieboxen

Drukte bij de DRU voor energieboxen
Drukte bij de DRU voor energieboxen © REGIO8
ULFT - Het ophalen van gratis energiebespaarboxen zorgde dinsdag voor een ware verkeerschaos op het DRU Industriepark in Ulft. Huiseigenaren die een woning hebben met een waarde van maximaal 200.000 euro en huurders komen in aanmerking voor de doos en daar maakten bijna drieduizend inwoners van Oude IJsselstreek gebruik van.
“Ik dacht wel even: ‘wat gebeurt hier’”, aldus wethouder Janine Kock over de drukte. “Maar ik ben blij om te zien dat er zoveel mensen zijn die hun aangevraagde bespaarbox komen ophalen.” Ook inwoonster Marieke Pas schrok van de drukte: “het was heel chaotisch en ik kon heel moeilijk een parkeerplaats vinden. Ik zat echt te kijken waar moet ik naar toe, ik ben de auto’s maar gevolgd en toen kwam ik op de juiste plek terecht.” Inwoners konden kiezen uit boxen gericht op het besparen van het gebruik van water, gas of elektriciteit. Zo werden onder meer LED-lampen en stekkerdozen uitgedeeld.
Met het uitdelen van de boxen hopen initiatiefnemers Wonion, Oude IJsselstreek en Agem Energieloket de inwoners te helpen met de stijgende energiekosten. “Tuurlijk zet het niet megaveel zoden aan de dijk, maar het helpt mensen in ieder geval op weg en ze kunnen op energie besparen, dus alle kleine beetjes helpen”, laat Sanne Ouwens, programmaleider Energieloket, weten. “Voor heel veel huishoudens is het wel echt een probleem dat de energieprijzen zo erg aan het stijgen zijn, er zijn ook heel veel mensen die dit niet goed kunnen betalen en voor wie het echt als een verrassing komt.”

Toekomstvisie

Volgens wethouder Kock is de energiebespaarbox een voorbode voor de aankomende jaren. “In klimaatverandering tegengaan en verduurzamen zal de komende tientallen jaren heel veel geld in om gaan”, aldus Kock. “Daar zullen wij als gemeente natuurlijk ook aan bijdragen. Wat ik heel belangrijk vind is dat iedereen mee moet kunnen in deze verduurzaamheidslag.”