Noord-Veluwe

Niet alle bevallingen bij de schaapskudde gaan vanzelf

Inmiddels gaat het goed tussen moeder en lammetje.
Inmiddels gaat het goed tussen moeder en lammetje. © Daphne van Zomeren
ELSPEET - De lammerperiode bij schaapskudde Elspeter Heide zit er bijna op. Herder Daphne denkt dat voor het einde van de week de laatste twee schapen zullen bevallen. Woensdag rond de middag werd lammetje nummer 81 geboren. Dit jaar zitten er opvallend veel tweelingen tussen.
De meeste bevallingen gaan goed, maar soms gaat er toch iets mis. Afgelopen weekend beviel een jonge ooi (een vrouwtjesschaap) van een lammetje van ongeveer zes kilo. Voor de jonge moeder was het een zware bevalling, met een heel zwaar lam. Normaal wegen de lammetjes bij de geboorte tussen de drieënhalf en vier kilo. Door de traumatische ervaring stootte de moeder haar jong af.
“Dat gebeurt soms”, legt Daphne uit. “Vooral als het de eerste bevalling is, dan is alles vreemd voor zo'n ooi. Dan kunnen ze in een soort schok raken en hebben ze veel pijn. Daarom willen ze hun lammetje afstoten. Dat is heel vervelend. Wij doen er van alles aan om het weer in goede banen te geleiden, zodat er wel acceptatie is. Als ze dat niet doet heb je een lammetje aan de fles en dat is heel veel werk. Dat probeer ik te voorkomen.”
Tekst gaat verder onder de post
Daphne en haar vrijwilligers staan dan de moeder en het lammetje bij. Ze helpen het lammetje te drinken bij de moeder. Vaak moeten ze de ooi dan stevig vasthouden in het begin. “Maar je merkt dan dat de uiers gaan ontspannen bij het drinken en dan ontspant de ooi ook. Het kan wel een aantal dagen duren dat je moet helpen.” Het niet accepteren van het lammetje is voor Daphne een naar gevoel.
Een paar dagen geleden ging de knop om bij de moeder en accepteerde ze het lammetje. “Het lam mocht al tegen de moeder liggen en heeft daarna gedronken zonder dat we erbij waren. Dat is fantastisch, een hele opluchting!”
De afgelopen week was een zware week voor de herder. Vooral tijdens de stormachtige dagen van vrijdag en het weekend besloten veel schapen te gaan bevallen. “Het was hard werken en het waren lange dagen, maar je krijgt er iets moois voor terug. Het geeft je veel voldoening.”