Rijk van Nijmegen

Slot Doddendael in Ewijk krijgt acht hotelsuites

Doddendael
Doddendael © RN7
EWIJK - Slot Doddendael in Ewijk mag van de gemeente Beuningen acht permanente hotelsuites bouwen, hoewel overnachten nu niet is toegestaan in het bestemmingsplan. De eigenaren van het Slot willen de overnachtingsmogelijkheden uitbreiden vanwege de groei van het aantal huwelijken dat er plaatsvindt. Het slot is al jarenlang een van de populairste trouwlocaties van heel Gelderland.

Kleinschalig en eenvoudig van opzet

De gemeente benadrukt dat de suites kleinschalig zijn en goed verspreid worden over de boomgaard, ten noorden van het slot. Het worden luxe, maar tegelijkertijd ook eenvoudige overnachtingsplekken in de natuur. De paden naar de suites worden uitgevoerd als een verstevigd graspad. Permanente bewoning van de suites is absoluut uitgesloten.
Een plan voor de aanleg van chalets op een ander deel van het landgoed is in 2014 afgeketst. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed vond de chalets niet passen bij de uitstraling van het landgoed en de Rijksmonumentale status van het Slot.

Grote landschappelijke waarde

De gemeente noemt het slot, dat is gelegen aan de Binnenweg 2, een "cultuurhistorische parel waar we zuinig op zijn. Het ligt in een omgeving met grote landschappelijke waarde". De hotelsuites zijn volgens de gemeente belangrijk voor de instandhouding van het kasteel. Door de overnachtingen genereert het slot extra inkomsten waarmee het pand kan worden onderhouden.

Recreatie erg belangrijk

Beuningen wil recreatie en toerisme in de buitengebieden voorzichtig promoten en langzaam uitbreiden. Het moet altijd goed passen in de omgeving. Veel inwoners in Beuningen staan ietwat argwanend tegenover dergelijke plannen van de gemeente.
Vooral in de gebieden ten zuiden van de rivierdijken wil men juist niet te veel toeristische initiatieven. De gemeente echter vindt recreatie (beweging in de buitenlucht) erg belangrijk.