Rijk van Nijmegen

Politieke partijen willen maatwerk voor vergunning straatcarnaval

Straatcarnaval in Groesbeek ?
Straatcarnaval in Groesbeek ? © (ter illustratie) Pixabay
GROESBEEK - Vanaf het moment dat de Berg en Dalse horeca en carnavalisten hoorden over coronaversoepelingen kwamen in alle kernen van de gemeente direct plannen boven borrelen om toch carnaval te kunnen vieren. Zo zijn er overal op korte termijn diverse feesten en andere activiteiten georganiseerd.

Kroegentocht

In Groesbeek kwam de horeca met het idee om op zondag 27 februari een kroegentocht te organiseren in plaats van de gebruikelijke optocht door het Keulen van Gelderland.
Op dit moment zijn er ruim 2000 kaartjes verkocht en daarom is toestemming gevraagd aan de gemeente om het feest ook buiten te kunnen vieren. Helaas werd deze vergunning geweigerd in verband met de verstreken aanvraagtermijn van zes weken.

Vragen van CDA, D66 en VVD

Deze weigering roept vragen op bij het CDA, hierin gesteund door D66 en VVD. Men vindt dat maatwerk vereist is. Tenslotte kon men zes weken geleden nog niet vermoeden dat er een kroegentocht of buitencarnaval zou kunnen worden georganiseerd, waardoor er ook geen reden was een vergunning aan te vragen. Gesteld wordt dat de gemeente ook een zorgfunctie heeft voor alle ondernemers die hebben geleden onder de pandemie. "Door maatwerk toe te passen voor de vergunningsaanvraag wordt er ook tegemoet gekomen aan de offers en tegenslagen van iedereen".

Veiliger met gereguleerd straatfeest

De partijen verwachten dat het voor de deelnemers aan de kroegentocht ook veiliger is wanneer een gereguleerd buitenfeest wordt toegestaan en de Dorpsstraat in Groesbeek wordt afgesloten voor het verkeer.