Liemers

Loil sluit coronaperiode af met stamppot

Loil sluit coronaperiode af met stamppot
Loil sluit coronaperiode af met stamppot © REGIO8
LOIL - Meer dan duizend inwoners van het Montferlandse dorp Loil hebben zaterdag door vrijwilligers een stamppot thuisbezorgd gekregen. Veertien maanden geleden vond de eerste 'Stamppot-Express' plaats om mensen samen te brengen in coronatijd, deze editie diende als afsluiter van de coronaperiode.
“Als de mensen niet naar ons toe kunnen komen, komen wij naar de mensen toe”, zegt Tonnie Peters namens de organiserende Kontaktraad Loil over het ontstaan van het initiatief in 2020. De vorige keer werden er 850 stamppotten afgenomen door inwoners, nu moesten de tientallen vrijwilligers in totaal 1.400 porties zuurkool, boerenkool en hutspot bezorgen bij verschillende adressen in het dorp. “De vorige keer stak boerenkool er qua populariteit bovenuit”, zegt Peters. “Nu zien we dat met name de hutspot heel veel gevraagd is.”
Jos Bolder kwam vanuit zijn woonplaats 's-Heerenberg terug naar zijn geboortedorp Loil toe om bij zijn broer van een stamppot te kunnen genieten. "Ik vind het heel bijzonder dat er zoveel mensen zich in zo’n kleine gemeenschap inzetten om het wij-gevoel te creëren”, zegt Bolder, die zelf koos voor de zuurkool. “Ik heb niet zo’n zuur gezicht, maar ik vind de kool wel heel lekker.”

Hart van Loil

Mogelijk volgt er een fysiek vervolg van de 'Stamppot-Express' in het Hart van Loil, de naam van de kerk in het dorp. “Misschien dat we hier een buffet kunnen organiseren, want daar is dit gebouw voor bedoeld”, legt Peters uit. “We willen het als gemeenschapshuis en juist de mensen uitnodigen om hier samen te komen, terwijl dat in coronatijd niet mogelijk was.”