Achterhoek

125-jarige Gieterij Doesburg is klaar voor de toekomst

Erik Kelderman aan het werk in de slijperij
Erik Kelderman aan het werk in de slijperij © RTV Connect
DOESBURG - De gieterij in Doesburg bestond in 2021 125 jaar. Dat echt vieren ging niet door de pandemie, daarom werd besloten om een minimagazine, een minizine, te maken. In het boekje dat onlangs verscheen staan de geschiedenis, verhalen van medewerkers en een blik op de toekomst, want daar heeft het bedrijf de ogen op gericht.
“We hebben heel vaak met elkaar erover gesproken”, blikt directeur Joep Haverkamp terug hoe het jubileum gevierd zou worden. “Je kunt je voorstellen dat we begin 2021 nagedacht hebben hoe we dat konden vieren met onze werknemers.” De feestelijkheden moesten steeds opnieuw uitgesteld worden, wat leidde tot een ander idee. “Door die coronabeperkingen hebben we samen met het Huis Doesburg het minizine kunnen maken, waarin we terugblikken op die 125 jaar.”
In die tijd is er veel veranderd. “Aan de ene kant is het een oeroud concept”, zegt Haverkamp. “Aan de andere kant hebben we een heel modern machinepark dat we op alle manieren proberen te ontwikkelen.” En daar zit ook de crux van het steeds blijven voortbestaan: de blik is gericht naar de toekomst, ziet ook Erik Kelderman die er al dertig jaar werkt. “Vroeger was alles ouderwets hier. Veel handwerk, toen stonden ze hier op de slijperij nog echt met de slijpsteen. Tegenwoordig doen de robots het werk.” Maar er blijft voor Kelderman voldoende over om te doen. “Er blijven altijd wel wat braampjes op de gietstukken zitten die de machine er niet af krijgt, dat doen wij dan met de haakse slijper.”

Doorgroeien binnen bedrijf

Kelderman kwam binnen voor een vakantiebaantje. “Ik kwam hier vroeger altijd langs op de fiets naar de Technische school. Ik was wel benieuwd hoe dat hier zat en had niet zoveel zin meer in school. Dan kom je hier binnen en ga je nooit meer weg.” Haverkamp kwam ook dankzij school binnen. Hij begon als stagiair van de opleiding werktuigbouwkunde op de HTS en groeide door naar managing director, waarin hij nu veel bezig is met duurzaamheid.
Gietijzer is net als glas, je kunt het blijven gebruiken
Jos Hendrikx
Mede door daar op in te zetten, is er nog steeds toekomst voor de gieterij. Vorig jaar zijn er nieuwe ovens geplaatst, die veel minder energie verbruiken dan de oude ovens. Daarnaast zoeken medewerkers van de afdeling engineering met de opdrachtgevers naar manieren om gietstukken lichter te maken, om zo minder energie te verbruiken en minder uitstoot te hebben. Bovendien worden alle afgekeurde producten opnieuw gesmolten en wordt schroot van oude oliedrums gebruikt om nieuw gietijzer te maken. “Gietijzer is net als glas”, zegt controller Jos Hendrikx. “Je kunt het steeds opnieuw blijven gebruiken.”

Zijden draadje

Toch is de toekomst niet altijd rooskleurig geweest. Meerdere keren hing het voortbestaan van de gieterij aan een zijden draadje. Eind jaren ’60 verkoopt de familie Ubbink, die de gieterij groot maakte, het bedrijf om het te redden. De naam Ubbink verdwijnt dan en wordt vervangen door Gieterij Doesburg. Twee jaar geleden is de situatie opnieuw penibel, als de coronacrisis uitbreekt. “Dat was wel een schok. We hebben toen per direct onze productie stil moeten leggen”, zegt Haverkamp. “Zo liepen onze voorraden niet te ver op. Uiteindelijk hebben we negen weken stil gelegen.”
“Daarna zijn we weer langzaam begonnen met onze productie en op dit moment zijn we weer volop in bedrijf”, schetst de directeur de huidige situatie. Volop in bedrijf betekent dat er op het weekend na non-stop gewerkt wordt. “We werken vijf dagen per week met drie ploegen en doen dat weer op maximale output.” Daarmee is Gieterij Doesburg nog een van de weinigen in de regio. Vroeger hadden onder andere Ulft en Gaanderen ook een eigen ijzergieterij, maar daar is naast Doesburg nu alleen Langerak nog van over. Kelderman legt uit hoe dat komt. “Samenwerking met anderen, als je helemaal alleen staat heb je het moeilijk in deze wereld.”