Rijk van Nijmegen

Kritiek op Stemwijzer voor gemeente Beuningen

Gemeentehuis Beuningen
Gemeentehuis Beuningen © RN7
BEUNINGEN - De stelling "Beuningen moet zich verzetten tegen de plaatsing van meer windmolens in de gemeente" roept meer vraagtekens op, dan dat het duidelijkheid schept. De actiegroep Tegenwind noemt de stelling uiterst misleidend en meent dat het feitelijk neerkomt op kiezersbedrog.
In Beuningen staan momenteel nog geen windmolens, hetgeen de stelling wel suggereert. Wel is het de bedoeling dat over ongeveer twee jaar windpark Beuningen is gerealiseerd, met vijf grote windmolens langs de Maas-en-Waalweg.

Stelling moet transparanter

De stelling bedoelt te zeggen dat er in de gemeente Beuningen niet nóg meer windmolens (dan de geplande vijf) bij moeten komen. Volgens stichting Tegenwind zou de stelling in de Stemwijzer aanzienlijk aan transparantie winnen, wanneer het woordje “meer” wordt weggelaten.
Tegenwind: BN&M en D66 zijn het (op een schijnheilige wijze) met de stelling eens. Maar dit zijn nu juist de partijen die er in november vorig jaar mede voor hebben gezorgd dat de plannen voor Windpark Beuningen tóch zijn aangenomen.

Ruime meerderheid gemeenteraad vóór windmolens

Het plan voor Windpark Beuningen is destijds met een ruime meerderheid in de Beuningse gemeenteraad aangenomen, namelijk met 13 raadszetels vóór en 8 tégen.
Prodemos is een voorlichtingscentrum voor burgerschap, democratie en rechtstaat. Na alle kritiek heeft het centrum, dat is gevestigd in Den Haag, besloten om de stelling niet te wijzigen. Wel geeft men iets meer uitleg over de stelling.