Rijk van Nijmegen

Kleine Nijmeegse horecaondernemers kunnen voucher krijgen voor uitgestelde investeringen

De horecasector is zwaar getroffen door de coronacrisis.
De horecasector is zwaar getroffen door de coronacrisis. © Google Street View
NIJMEGEN - Kleine Nijmeegse horecaondernemers kunnen gebruik gaan maken van een voucher van de gemeente van maximaal 2000 euro die breed inzetbaar is voor investeringen die anders uitgesteld of zelfs afgesteld zouden worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringen zoals investeringen in training, advieskosten, innovatie en duurzaamheid. Het college hoopt hiermee te stimuleren dat werkgelegenheid in de sector behouden wordt.

Aantrekkelijkheid en werkgelegenheid binnenstad

Het initiatief voor de subsidieregeling om de horecasector eenmalig te ondersteunen komt vanuit de Groene Metropool Regio (GMR). De subsidieregeling is gemotiveerd door het feit dat de horeca heeft door alle beperkingen minder of nauwelijks omzet kunnen genereren en de landelijke steunmaatregelen niet alle vaste lasten dekken. Ook heeft de sector te maken gehad met een uitstroom van personeel. “We merken dat horecaondernemers kampen met schulden en het mentaal lastig hebben”, laat het Nijmeegse college weten. “Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat circa één derde van het horeca-bestand in hun voortbestaan wordt bedreigd. Dat zou een enorme impact hebben op aantrekkelijkheid en werkgelegenheid van de (binnen)stad.”

Niet bedoeld voor inkomensondersteuning

KHN vraagt om een ruimhartige houding van colleges waar het gaat om vragen en initiateven vanuit de horeca. De vouchers, die een maximale waarde van 2000 euro hebben, zijn daarom breed inzetbaar. Ze zijn echter nadrukkelijk niet bedoeld voor inkomensondersteuning, maar voor zaken als training, advieskosten, innovatie en duurzaamheid. “Er zijn andere regelingen voor inkomensondersteuning, deze voucher is voor investeringen die anders niet of later zouden plaatsvinden”, zegt wethouder Monique Esselbrugge (D66). “Het behouden van personeel staat bijvoorbeeld hoog op het lijstje, die kunnen met deze voucher bijvoorbeeld een opleiding of training aangeboden krijgen. Ook zijn horecaondernemers in Nijmegen bezig met verduurzamen, wat wel blijkt uit het succes van onze Sit & Heat en Pimp je Pand subsidieregelingen.”

24 vouchers

De subsidieregeling is niet onbeperkt inzetbaar. Er kunnen in totaal 24 vouchers van 2000 euro vergeven worden. Alleen kleine horecaondernemers met maximaal 50 fte komen er daarom voor in aanmerking, en cafetaria’s zijn uitgesloten omdat zij door afhaal en bezorging wel goede omzetten hebben kunnen behalen. Het college kiest niet voor een lager maximaal bedrag om meer horecaondernemers te kunnen helpen met de subsidieregeling, hoewel er wel voor een lager bedrag subsidie gevraagd kan worden binnen de regeling. “Ik vind 2000 euro al niet overdreven veel”, zegt Esselbrugge. “Maar het is een mooi reëel bedrag om iets goeds mee te doen.”