Arnhem en omstreken

Dassenburcht aangevallen: 'Er lag een dood babydasje'

Het blauwe poeder bij de ingangen van het dassenhol is nog zichtbaar
Het blauwe poeder bij de ingangen van het dassenhol is nog zichtbaar © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Op het KEMA-terrein tussen Arnhem en Oosterbeek is afgelopen weekend een lugubere vondst gedaan. Paula Slotboom schrikt zich kapot als ze met haar kinderen bij de dassenburcht wil kijken op het HES-terrein. Paula en haar kinderen zien een dood babydasje en ontdekken dat de dassenburcht bewust lijkt vergiftigd.
Paula en de kinderen willen de dassen eens goed bekijken omdat haar jongste dochter een spreekbeurt over de dieren moet houden. Ze zijn sprakeloos als ze bij het verblijf van de zwart-witte diertjes komen: vier van de zeven ingangen van het dassenhol zijn bespoten met blauw poeder. "En toen zagen we ineens bij de ingangen een heel klein naaktkleurig babydasje op de grond liggen. Hij was al helemaal koud: dood", zo vertelt de Arnhemse in gesprek met streekomroep RTV Connect.
(Tekst gaat verder onder de video.)
Even verderop wordt een brandblusser gevonden. Een boswachter, de politie en stichting Das&Boom worden ingeschakeld. Volgens Marc Moonen van die stichting is er duidelijk sprake van opzet. "Dit is gewoon crimineel gedrag. De tranen springen je erbij in de ogen. Wie spuit er nu met een brandblusser of gif in een dassenburcht?"

'Dit is natuurlijk een ramp'

Die vraag bepaalt ook het gesprek onder de omwonenden. "Dit is natuurlijk vreselijk; dit is een ramp voor die diertjes. Hoe verzin je het?", vraagt Jouke Hoogland zich af. Hij heeft zijn kunstatelier gevestigd in één van de gebouwen op het KEMA-terrein, vlakbij de dassenburcht.
Hoogland vertelt dat de omwonenden nauwelijks over iets anders praten dan de gebeurtenissen bij het dassenverblijf. "Wij denken dat dit het bluspoeder is dat hier ligt, dat is hier leeggespoten", vertelt hij als hij zo'n tien meter bij het dassenverblijf staat. "Ik denk dat er daarna met die brandblusser met gif in de holen is gespoten. Als je goed kijkt, zie je het vergif nog."
Het dode diertje wordt onderzocht. Volgens Hoogland heeft het er alle schijn van dat de dassenburcht bewust is vergiftigd. Hij denkt dat de ouders van het dode dasje de "aanslag" wel hebben overleefd.

'Goed opgelet dat mijn kinderen het gif niet zouden aanraken'

(Let op bij het verder scrollen: onderaan dit artikel ziet u een foto die mogelijk als schokkend kan worden ervaren.)
Paula Slotboom en haar kinderen hadden de schrik er flink in toen zij het dode diertje vonden bij het dassenverblijf. "De kinderen waren ontsteld. We waren eerst gewoon ook echt verbaasd. Daarna heb je het er met elkaar erover of het misschien gif zou kunnen zijn. Ik heb dus ook echt goed opgelet dat ze het niet zouden aanraken."
De politie spreekt van een laffe daad en zoekt naar getuigen. De dassenburcht ligt op een plek waar bouwplannen voor zijn. In de buurt doen dan ook de wildste geruchten de ronde over wie dit gedaan zou kunnen hebben. De dassenburcht wordt de komende tijd extra in de gaten gehouden, ook door omwonenden.
Het dode babydasje werd gevonden door Paula Slotboom en haar kinderen
Het dode babydasje werd gevonden door Paula Slotboom en haar kinderen © Paula Slotboom