Noord-Veluwe

Proefprojecten betaalbaar houden Veluwse infrastructuur van start

Proefprojecten betaalbaar houden Veluwse infrastructuur van start
Proefprojecten betaalbaar houden Veluwse infrastructuur van start © RTV Hattem
HATTEM - Inwoners en gasten brengen ieder jaar miljoenen bezoekjes aan de Veluwe om er te genieten van de natuur en bezienswaardigheden. Dat kan door het uitgebreide netwerk aan paden, routes en meer. Het kost alleen steeds meer moeite om het onderhoud ervan te kunnen betalen.
Uit vele gesprekken met betrokken partijen kwam een vijftal mogelijke maatregelen. Die maatregelen wil de VeluweAlliantie in de komende twee jaren uitproberen.

Gedeeltelijke vergoeding

Het netwerk van paden, banken, routeborden, bruggetjes en meer wordt ook wel de recreatieve infrastructuur genoemd. Voor het beheer daarvan krijgt een deel van de grondeigenaren een gedeeltelijke vergoeding van de provincie. Deze moet men zelf aanvullen, maar dit lukt onvoldoende. Daarbij wordt het almaar drukker en verwachten bezoekers steeds meer kwaliteit en veiligheid.

Bijdrage

De VeluweAlliantie bestaat uit afgevaardigden van Veluwse stakeholders. Zij heeft na onderzoek en vele gesprekken vijf proeven uitgekozen om de financiering van het beheer structureel rond te krijgen. Er wordt ook gekeken naar de bijdrage van de belanghebbenden. Inwoners, toeristen, overheden, ondernemers en grondeigenaren profiteren namelijk ieder op hun eigen manier van de recreatieve infrastructuur.

Dit zijn de proeven

De uitgekozen proeven zijn: parkeerbijdragen bij kwetsbare of drukke natuurgebieden, betaalde vignetten voor mountainbiken en paardrijden, meer lokale samenwerking, efficiëntere uitvoering van beheer en onderhoud via het gezamenlijke Routebureau Veluwe en een apart fonds voor recreatieve infrastructuur. In 2022 en 2023 worden deze opties verder onderzocht, en waar kan uitgeprobeerd.

Meehelpen?

Maatregelen worden niet zomaar ergens ingevoerd. Er wordt met belanghebbenden over gesproken. Voor diverse proeven hebben zich partijen gemeld en zijn locaties bekend. Een lijst ervan is te vinden via www.veluweop1.nl/project/financiering
Geïnteresseerden kunnen zich melden om te helpen.