Achterhoek

Reyhan hoeft dwangsom niet te betalen

Reyhan hoeft dwangsom niet te betalen
Reyhan hoeft dwangsom niet te betalen © REGIO8
'S-HEERENBERG - De dwangsom van 50.000 euro die uitzendbureau Reyhan moest betalen aan de gemeente Montferland komt te vervallen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.
Montferland heeft de dwangsom opgelegd na meerdere controles in 2019 in het pand aan de Stokkumseweg in ’s-Heerenberg. Het aantal arbeidsmigranten in het pand op het moment van de controles was volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan, waarin vermeld staat dat er maar één huishouden gevestigd mag zijn in het pand. Tijdens de controles waren er zes tot negen arbeidsmigranten aanwezig. Reyhan heeft daarbij aangegeven dat het ging om kortdurend verblijf van uitzendkrachten die op doorreis waren. De duur van de opvang duurde volgens Reyhan enkele uren tot één overnachting.
De Raad van State heeft besloten dat op grond van het rapport niet kan worden geconcludeerd dat er sprake was van het gebruik van de woning voor het huisvesten van meer dan één huishouden. De dwangsom van 50.000 euro komt daarom te vervallen. Bij het bepalen van de hoogte van de dwangsom is uitgegaan van de verwachte huurinkomsten die Reyhan zou hebben als ze de last niet zouden naleven. Volgens de Raad van State is dat bedrag verkeerd ingeschat, daarom wordt de dwangsom bij overtredingen verlaagd naar 25.000 euro.