Rijk van Nijmegen

Na 100 jaar een einde aan boekhandel Plantage De Kleijn in Wijchen

Boekenwinkel Plantage De Kleijn in de Burchtstraat
Boekenwinkel Plantage De Kleijn in de Burchtstraat © Anton Adelaar / RN7
WIJCHEN - Boekhandel Plantage De Kleijn in Wijchen sluit na honderd jaar de deuren. Eigenaar Jaap Jorksveld (69) gaat met pensioen: "Ik wil gewoon nog andere dingen doen."
Plantage De Kleijn begon ooit als drukkerij. Inmiddels is deze verdwenen en is er plaatsgemaakt voor kantoorspullen en boeken.
Tekst gaat verder onder de video:
Zestien jaar geleden namen Jorksveld en zijn vrouw de boekhandel over en hebben daar een hoop meegemaakt: "Zowel goed als niet goed." Zo was de ontwikkeling van het internet niet per se positief: "Daar hebben we ons helemaal op moeten aanpassen. Dat heeft nogal wat veranderingen teweeggebracht. Veel boeken worden tegenwoordig via het internet verkocht. Dat heeft het aanbod in de winkels verschraald", vertelt Jorksveld.
Ondanks de opkomst van internet heeft de winkel het al die tijd goed volgehouden en veel vaste klanten behouden. Zij vinden het jammer dat de boekenwinkel verdwijnt. Een klant noemt de boekhandel 'een begrip in Wijchen.'

Andere plannen

Hoewel veel klanten de boekenwinkel gaan missen, heeft Jorksveld veel zin in zijn pensioen: "Ik wil gewoon nog een paar andere dingen doen. Nu ben ik nog fit." Jorksveld is van plan om op vakantie te gaan en veel tijd door te brengen met zijn dochter en kleinkinderen.
Wijchen hoeft het niet zonder boekenwinkel te doen; er zit ook filiaal van Bruna in het centrum. Wat er met het pand van Plantage De Kleijn gebeurt, is nog onbekend.