Achterhoek

Dorpen maken vuist tegen groei bedrijventerrein DocksNLD

Dorpen maken vuist tegen groei DocksNLD
Dorpen maken vuist tegen groei DocksNLD © REGIO8
AZEWIJN - De leden van Dorpsraad Azewijn, Dorpsbelangen Lengel en de Plattelandsraad voeren actie in een uiterste poging om de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD tussen Azewijn en Lengel te stoppen. De actiegroepen hopen het richting de verkiezingen het belangrijkste thema te maken.
“In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat is het moment om door te geven aan de politiek dat het anders moet”, vertelt Bert de Vries van Dorpsraad Azewijn. “Wij zijn gewoon tegen de verdozing van het landschap. Dit mooie landschap wordt door deze grote distributiecentra gewoon ‘verkracht’, als we het even plat zeggen. En dat terwijl de gemeente een toeristische en plattelandsgemeente wil zijn, maar dan gaan ze wel dit bouwen. Om hier in totaal veertig hectare goede landbouwgrond aan op te offeren is gewoon belachelijk.” Ook Dorpsbelangen Lengel hoopt de plannen nog te kunnen stoppen. “Er wordt ook weleens gezegd: 'denk mee met de inrichting van de plannen', maar wij willen gewoon dat het op een andere plek komt", geeft Frans Gerritsen van Dorpsbelangen Lengel aan. "Gun een ander deze boterham.”
De uitbreiding van DocksNLD zou eerst plaatsvinden aan de kant van Netterden, maar staat nu gepland tussen Azewijn en Lengel. Een meerderheid van de huidige gemeenteraad van Montferland stemde eerder voor de uitbreiding, maar de oppositiepartijen zijn tegen de plannen en hopen deze na de verkiezingen met een meerderheid te kunnen wijzigen. De belangengroepen laten het er dan ook niet bij zitten. “We willen de politiek wakker schudden en zorgen dat ze een inkeer krijgen van waar ze mee bezig zijn", geeft René Derksen van de Plattelandsraad aan. "Het is de vernietiging van het landschap."
Wvg op gronden
In februari 2021 heeft Montferland ingestemd met het opleggen van de Wet voorkeursrecht gemeenten voor maximaal drie jaar op een stuk grond van veertig hectare nabij Azewijn. Hierdoor zijn de eigenaren verplicht om hun grond binnen dit gebied eerst bij de gemeente aan te bieden. Daarmee wordt volgens het college de mogelijke inmenging van projectontwikkelaars afgeweerd. In juni heeft de gemeente acht hectare extra beschikbaar gesteld voor de uitbreiding richting Lengel. Op deze aangewezen grond is onder meer ruimte voor het huisvesten van arbeidsmigranten, een Clean Energy Hub en een Truckparking.

Acties tegen de uitbreiding
De belangengroepen willen hun boodschap kracht bijzetten met een aantal ludieke acties. Ze willen een vliegtuig huren om hun boodschap op een doek over te brengen. Ook worden flyers gemaakt met standpunten van de verschillende partijen in Montferland richting de verkiezingen. “Wij gaan flyeren om aan te geven welke partijen welke standpunten hebben over de pijnpunten", geeft De Vries aan. "Want in Azewijn zijn ook windmolens, zonnepanelen en een immigrantenhotel, dus er zijn zoveel dingen die Azewijn heeft. Azewijn en Lengel zijn het zat.”