Rijk van Nijmegen

Een laatste blik in het verlaten vluchtelingenkamp Heumensoord

Vluchtelingenkamp Heumensoord is weer leeg en wordt afgebroken.
Vluchtelingenkamp Heumensoord is weer leeg en wordt afgebroken. © John Beckmann / RN7
NIJMEGEN - Kamp Heumensoord is helemaal leeg. Afgelopen half jaar verbleven 1000 Afghaanse vluchtelingen in kamp Heumensoord. Sinds vorige week zijn de vluchtelingen weg, deze week zal het kamp afgebroken worden.
“We kijken positief terug op een dikke 5 maanden waarin we de eerste week 500 vluchtelingen opvingen en een week later er nog 500 bij kregen,” zo vertelt locatiemanager van Heumensoord, Lian van Driel. Alle 1000 Afghanen zijn verdeeld over andere opvanglocaties verspreid over het hele land. Hierover was nog wat commotie over, want de bewoners van Kamp Heumensoord mochten maar 20 kilo per persoon meenemen naar hun volgende locatie.
Tekst gaat verder onder video:

Leefomstandigheden

Over de omstandigheden van de opvang was veel te doen: Afghanen klaagden onder meer over de klapperende zeilen bij winderig weer en het gebrek aan privacy. Er waren weliswaar aparte vertrekken voor gezinnen beschikbaar, maar die hadden geen plafond. Al het geluid van de buren was te horen. Veel vluchtelingen lagen wakker vanwege kindergehuil en gesprekken van mensen die niet sliepen.

Geen pers en publiek

Tijdens het verblijf van de vluchtelingen waren pers en publiek nooit welkom in het kamp, maar er was wel veel contact met Nijmegenaren. Maar dan dus buiten het kamp.