Rijk van Nijmegen

Diosa Balgoij krijgt nieuw veld van circa 400.000 euro

Het slechte veld bij Diosa
Het slechte veld bij Diosa © RN7
BALGOIJ - Het nieuwe veld van voetbalclub Diosa uit Balgoij gaat zo'n 400.000 euro kosten verwacht wethouder Loermans. In de zomer zal een nieuw hybrideveld worden aangelegd na een jarenlange soap over het huidige veld uit 2015 dat door wateroverlast vaak niet bespeelbaar is. De gemeente Wijchen is over de schuldvraag nog in een juridische strijd verwikkeld met adviesbureau Newae, maar na een nieuwe keuring blijkt dat er niet langer gewacht kan worden met het vervangen van het huidige veld.
Het huidige hybrideveld, een combinatie van echt en kunstgras, is vaak onbespeelbaar. Een lid van de club onderschrijft het probleem: "Soms liggen er enorme plassen op het veld en kan je er niet op spelen, de club is de grote verliezer." Een dikke, harde kleilaag onder het veld voorkomt dat water bij de drainage kan komen, zo legt wethouder Loermans uit. Om dat probleem op te lossen, moet de kleigrond opengebroken worden, en daarbij sneuvelt het huidige veld.
Tekst gaat verder onder video:

Rechtszaak

De problemen spelen al zeven jaar, vanaf het begin van de aanleg van het veld. De gemeente Wijchen is allerminst blij met deze zaak en stelde al snel het bedrijf dat het veld heeft aangelegd aansprakelijk. In eerste instantie kreeg de gemeente gelijk bij de rechter en zou adviesbureau Newae de volledige schade moeten vergoeden. Het bureau ging echter in hoger beroep en kreeg daar gelijk, hierdoor kwam de verantwoordelijkheid weer bij de gemeente te liggen.
De gemeente is nog in cassatie bij de Hoge Raad en verwacht de uitspraak in het eerste kwartaal van dit jaar. “Maar de meest gunstige uitkomst daarvan is dat de rechtszaak opnieuw moet, omdat hier geen uitspraak wordt gedaan over de schuldvraag maar over of de overweging van de bewijslast correct is geweest. In het slechtste geval houdt het hier op.” De wethouder vertelde echter dat niet gewacht kon worden met het ondernemen van actie na een nieuwe keuring, vandaar de plannen om nog voor het nieuwe seizoen "een grootscheepse renovatie, eigenlijk een nieuw veld aan gaan leggen."