Arnhem en omstreken

Dakloze Arnhemmer op vrije voeten na massale vernielingen op Kerstavond: "Ho, ho!"

Tientallen voertuigen in Arnhem raakten beschadigd op Kerstavond
Tientallen voertuigen in Arnhem raakten beschadigd op Kerstavond © RTV Connect
ARNHEM - De dakloze man die op kerstavond een spoor van vernieling aanrichtte in het centrum van Arnhem komt vandaag op vrije voeten. Dat heeft de politierechter besloten.
De 28-jarige man wordt verantwoordelijk gehouden voor het vernielen van 18 voertuigen. De dakloze Arnhemmer zat sinds Kerst in voorarrest. Volgens de man zelf heeft hij de pure pech dat hij als twee druppels water zou lijken op de dader, maar daar ging de rechter niet in mee.
Het dossier zat vol met getuigenverslagen en verklaringen van mensen die hebben gezien dat Wesley S. auto’s, scooters en fietsen vernielde. De waslijst aan strafbare feiten werd donderdag behandeld in de rechtbank in Arnhem. Drie weken geleden besloot de rechter dat de man tot de inhoudelijke behandeling achter de tralies bleef.

Geen geld voor wiet

Op 24 december gaat het mis als de 28-jarige man in een coffeeshop ontdekt dat hij geen vijf euro meer heeft voor wiet, zegt hij. In de rechtbank worden beelden vertoond van beveiligingscamera’s. Te zien valt hoe een man - die verdacht veel op de verdachte lijkt - woest door de stad loopt en bijvoorbeeld terrasstoelen, parasols en parasolvoeten door de lucht slingert.

'Zwartrijder'

“Ik erken dat ik dat zou kunnen zijn”, zegt de verdachte. Voor de rest van de vernielingen die zijn aangericht, meent hijzelf niet de dader geweest te zijn. De politie beschrijft aan de hand van getuigenverklaringen, camerabeelden en vernielingen hoe de man een route loopt vanaf station Velperpoort via de Sonsbeeksingel richting de binnenstad en vervolgens richting de omgeving van Arnhem Centraal.
Agenten betrappen de man op heterdaad als hij tegen een Renault schopt, maar ook een boa van de NS herkent Wesley S. De dakloze is bij de toezichthouder bekend, omdat hij een notoire zwartrijder zou zijn.

Geen persoonsverwisseling

Wesley zelf erkent dat hij weliswaar boos de coffeeshop had verlaten, maar hij zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen. “Ik ga ervan uit dat er iemand is die op mij lijkt. Ik ben het niet. Ik vind het knap ook dat de politie mij herkent: zo’n grote crimineel ben ik niet”, aldus Wesley S. tegen de politierechter.

Dik dossier

Tijdens de inhoudelijke behandeling zit de verdachte in alerte houding voorovergebogen over een dik dossier met daarin de waslijst van in totaal twintig vernielingen die hem ten laste worden gelegd. Dat hij dan wel precies een zwarte jas met donkere schoenen en een witte zool droeg, en een tas van Albert Heijn bij zich had, dat is vooral pure toeval, meent S.
De verdachte hoort aan hoe de lange lijst met beschadigde auto’s wordt opgelezen door de rechter, hij rekt zijn nekspieren nog eens wat, draait met zijn hoofd en bladert vervolgens keurig mee in het dikke dossier dat voor hem ligt. Streekomroep RTV Connect was bij de rechtszitting en maakte deze reportage. (Tekst gaat door onder de video.)

“Ho, Ho!”

“Ho, ho”, klinkt het als de rechter een aantal verklaringen van agenten opleest. Wanneer Wesley’s achternaam naam verkeerd blijkt gespeld door een agent die verklaart hem te hebben herkend, maakt Wesley daarvan een punt. “Ho, Ho.” Het gaat hier om meneer … en dat ben ik niet. Die agent heeft het dus over iemand anders. Het moet wel goed opgeschreven worden, dat ben ik niet”, merkt hij op.
Of hij alcohol gedronken heeft die avond, dat weet Wesley niet: “Er is geen alcoholcontrole bij mij gedaan, dus dat weet ik niet.” Zijn advocate heeft nog niet hoeven spreken, maar knikt instemmend in. De rechter komt tot een straf die precies ter lengte is van het voorarrest dat de man nu heeft uitgezeten. Daarom komt Wesley weer op vrije voeten.
De reclassering onderzocht of de man onderdak kan krijgen, maar er zou voor hem geen plaats gevonden zijn bij verschillende instanties. Daarom komt de man weer op straat en is hij aangewezen op de daklozenopvang. Van de schadeclaims is een deel toegewezen. Of de dakloze man die kan betalen valt nog maar te bezien.
De man moet op 11 februari wederom de rechter in de ogen kijken, over welke zaken dat gaat is niet bekend. Wel merkte de rechter op dat het dan gaat over vermogensdelicten.