Archeologie speelt grote rol bij bouwplan Hoge Woerd

Verkaveling Hoge Woerd
Verkaveling Hoge Woerd © Gemeente Beuningen
Archeologie speelt een belangrijke rol in het bouwplan Hoge Woerd in Ewijk, omdat het gebied al duizenden jaren wordt bewoond en dat vele sporen heeft nagelaten. Het Beuningse college van B&W is deze week akkoord gegaan met het stedenbouwkundige plan. Daarin wordt woningbouw gecombineerd met het conserveren van archeologische vondsten.

Passende beschermingsmaatregelen

Zoals bekend zijn er belangrijke archeologische vondsten gedaan in het plangebied, dat is gelegen naast bedrijventerrein Schoenaker. "Een deel van het gebied zullen we, willen we er woningbouw kunnen realiseren, moeten opgraven," aldus het college.
Bij het stedenbouwkundig ontwerp zegt het college rekening te hebben gehouden met archeologische vondsten, die men in de grond wil behouden en beschermen. "Dit laatste gebied krijgt een groenfunctie en zullen we passende beschermingsmaatregelen nemen," zo verzekert het college.

Uitgebreid onderzoeksrapport

De gemeente heeft uitgebreid archeologisch onderzoek laten uitvoeren aan de hand van uitgegraven proefsleuven. Dit leverde een lijvig onderzoeksrapport op van liefst 220 pagina's. Het gebied staat overigens al jarenlang bekend bij amateur-archeologen, die met metaaldetectors de grond afzoeken. Hoeveel archeologische voorwerpen op deze wijze zijn verdwenen, is natuurlijk niet bekend.
Zo is er een zogenoemde 'koptische schaal' gevonden, die nu staat tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De schaal is waarschijnlijk afkomstig uit een Merovingisch grafveld, gedateerd in de vroege middeleeuwen.

Veel sporen van Romeinen

In het plangebied zijn ongelooflijk veel verschillende vondsten gedaan, die duiden op duizenden jaren van bewoning door mensen, vanaf de bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) tot en met de middeleeuwen. Het gaat bijvoorbeeld om voorwerpen van brons, zilver of glas. En fragmenten aardewerk, natuursteen, houtskool, spijkers, botmateriaal, enzovoort.
Ook vond men sporen van crematiegraven, waterputten, allerlei soorten kleding, munten en bijvoorbeeld maalstenen. Zoals vaker langs de Rijn zijn er veel restanten gevonden uit de tijd van de Romeinen.

Steeds meer woningen

Uiteindelijk komen er in bouwplan Hoge Woerd 150 nieuwe woningen te staan. Aanvankelijk koos de gemeente voor 85 woningen, maar door foutieve berekeningen zou dat zorgen voor een gat van 5,4 miljoen euro in de exploitatie.
Later ging men uit van 135 woningen, maar nu worden dat er definitief 150, zo maakte wethouder Sijmen Versluijs bekend. Daardoor is er volgens de wethouder ook geen tekort meer van 5,4 miljoen, eerder een overschot van enkele tonnen.