Rijk van Nijmegen

Wijchen wil wekelijkse inzameling GFT-afval tijdens zomer doorzetten

Vuilniswagen van Dar
Vuilniswagen van Dar © Twitter
WIJCHEN - Het Wijchense college wil de wekelijkse zomerinzameling van GFT-afval voor de maanden juni, juli en augustus voort te zetten. In 2018 werd gestart met een pilot van de wekelijkse inzameling van het GFT afval in de zomermaanden en daarna werd besloten de pilot met drie jaar te verlengen en daarna te evalueren. Uit die evaluatie blijkt dat inwoners zeer positief zijn over de extra inzameling en bereid zijn daarvoor te betalen.

Enquête

Uit de evaluatie op basis van een enquête gehouden onder 1332 inwoners, blijkt dat inwoners de wekelijkse zomerinzameling positief waarderen. 90 procent van de respondenten wil dat er ook in de toekomst in de zomermaanden wekelijks GFT-afval wordt opgehaald. 80 procent heeft er de extra kosten van 7 euro per huishouden voor over die tijdens de pilot al in de afvalstoffenheffing verwerkt was. Twee derde van de inwoners maakt bijna elke week gebruik van de wekelijkse inzameling.

Niet veel meer kilo’s

Het idee achter de wekelijkse inzameling tijdens de zomer is dat tijdens de ‘barbecuemaanden’ niet te lang etensresten in het GFT-afval blijven zitten. “We hadden de hoop dat dit veel meer kilo’s GFT-afval zou opleveren, maar de toename tijdens de zomermaanden is slechts 2 procent”, zegt wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen). “Daarvoor hoeven we het niet te doen, maar het blijkt dat mensen de service waarderen. Daarom stellen we voor de extra inzameling in de zomermaanden te handhaven.”

Mei en september

31 procent van de respondenten zou de periode van extra inzameling graag willen uitbreiden met de maanden mei en september, omdat er dan meer snoei- en tuinafval is dan in de zomer. Het college kiest er niet voor om dit mee te nemen in het voorstel. “Het betreft een minderheid van de respondenten, en er hangt natuurlijk ook een prijskaartje”, zegt de wethouder. “Mocht de gemeenteraad hier tóch voor kiezen, dan kan daar in 2023 pas mee begonnen worden. Het kan pas opgenomen worden in de afvalstoffenheffing voor 2023 en natuurlijk moeten er ook afspraken met Dar gemaakt worden.”