Het is rond: Wilfried Bony tekent contract bij NEC

Wilfried Bony tekent voor een half jaar in Nijmegen
Wilfried Bony tekent voor een half jaar in Nijmegen © RN7
NIJMEGEN - Wilfried Bony heeft een contract voor een half jaar getekend bij NEC. Ook is een optie voor verlenging van een jaar in de overeenkomst opgenomen, als zowel club als speler tevreden zijn. Zijn komst hing al in de lucht: Bony trainde dinsdag al mee met de selectie van de Nijmeegse club.
Bony wordt vanwege zijn Vitesse-verleden niet door alle fans warm ontvangen, zo bleek toen de geruchten over zijn komst maandag op gang kwamen. De 33-jarige spits begrijpt die sentimenten bij de fans, maar kijkt nu vooruit: "Hoewel ik me ervan bewust ben dat dit voor sommigen een gevoelige overstap is, verwacht ik dat ik een eerlijke kans krijg om me op een positieve manier te presenteren aan onze supporters. Ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk wedstrijdfit te worden, zodat ik snel belangrijk kan zijn voor het team.”

Oude bekende

Bony heeft sinds zijn vertrek eind 2020 bij Al-Ittihad (Saoedi-Arabië) geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Hij hield sindsdien zijn conditie op peil bij Newport County uit Wales.
Dat de Ivoriaan een oude bekende is van technisch adviseur Fred Rutten lijkt te hebben geholpen bij het realiseren van zijn komst. Rutten was één van Bony's trainers in Arnhem. Technisch directeur Ted van Leeuwen kent de spits ook al: hij haalde hem destijds naar Vitesse. Van Leeuwen vertelt nu over Bony's motivatie: "Hij had, op zijn 33e, het gevoel gekregen het voetbal te missen. Het was een onafgemaakte zaak en hij wilde het liefst terug naar het land waar hij met veel plezier gespeeld en geleefd heeft, Nederland.”

Premier League en Midden-Oosten

In zijn laatste seizoen in Arnhem (2012-2013) maakte Bony de meeste indruk. Hij maakte toen in totaal 37 goals, waarvan 31 in de competitie; daarmee wed hij topscorer. Een transfer naar Swansea City (voor 12 miljoen euro) was de beloning. Twee jaar later ging de Ivoriaan zelfs naar topclub Manchester City, maar die periode was veel minder succesvol, net als een uitleenbeurt bij Stoke City. Ook tijdens een nieuwe tweejarige periode in Swansea kon hij zijn reputatie als goalgetter niet waarmaken.
De laatste jaren speelde de centrumspits nog in Qatar en Saoedi-Arabië.

Trainingsachterstand

Van Leeuwen erkent dat de nieuwe spits fysiek nog wat tekort komt, na zo´n lange periode zonder wedstrijden: "We hebben ingecalculeerd dat Wilfried een aanzienlijke trainingsachterstand heeft. Dat is weg te werken. Voor iemand die al zo lang uit de roulatie is, vind ik hem nog opmerkelijk fit. Hij wil het liefst nog anderhalf jaar voetballen en dan zijn indrukwekkende loopbaan eervol eindigen. In de komende maanden gaan we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor nu en het jaar daarop.”
— N.E.C. Nijmegen (@necnijmegen)
">