Noord-Veluwe

Gemengde reacties op versoepelingen horeca, theaters en musea

Echtpaar viert trouwdag in de Roskam.
Echtpaar viert trouwdag in de Roskam. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Blije en enthousiaste geluiden vanuit de horeca, maar iets minder positieve geluiden vanuit het theater en het museum. De versoepelingen die dinsdagavond werden aangekondigd door minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zorgen voor gemengde gevoelens.
Horeca, theaters en musea mogen weer open, maar nog wel met beperkingen in aantallen en eindtijden. Daarnaast gelden de regels dat een QR-code getoond moet worden en dat een mondkapje gedragen moet worden bij verplaatsing.

Horeca

De Nunspeetse horeca is heel blij dat ze weer open mogen. “Helemaal geweldig! We zijn reuze blij”, laat Anna Frens van Dorpsherberg de Roskam weten. “Het is een hele opgewonden, uitgelaten sfeer. De telefoon staat roodgloeiend.” De deuren van de herberg staan sinds 08:00 uur woensdagochtend open. Dinsdagavond heeft het personeel met elkaar de nieuwe kaart doorgenomen en uitgeprobeerd. De openstelling tot 22:00 uur 's avonds is prettig. “Met 20:00 uur kan je net niks, dan moet je gaan jagen op het einde”, vertelt Frens. “Maar 22:00 uur is voor ons hartstikke prima.”
Ook Lorenzo van Mourik van La Piazza dei Fratelli is hartstikke blij. “Eindelijk mogen we weer open!” De deuren van het restaurant zullen woensdagmiddag voor het eerst in lange tijd weer open gaan voor gasten, ondanks dat het een woensdag is. Eerder was het restaurant gesloten, maar tijdens de lockdown werd besloten om zeven dagen in de week open te gaan. “Op zo'n dag dat je weer open mag, moet je ook wel open gaan”, vertelt Van Maurik. Hij verwacht dan ook drukte woensdagavond. “Mensen hebben behoefte aan een uitje en niet alleen thuis pasta op de bank te eten.”
Justin van Dongen, sinds oktober de nieuwe eigenaar van Gasterij de Kromsteert, opent zaterdag pas voor het eerst de deuren. Hij was zes weken open geweest, toen alles weer dicht moest vanwege de lockdown en heeft tijd nodig om weer op te starten. “Eindelijk kunnen we verder. Het is even wennen, maar we hebben er heel veel zin in!”

Theater

Voor Hannelore Leusink, directeur Cultureel Centrum Veluvine Nunspeet, geven de versoepelingen gemengde gevoelens. “Je moet blij zijn dat je open bent, want je wilt vooruit. Maar de vraag hóe is nog heel onzeker”, vertelt ze. “Het is mooi dat ik open mag, maar de agenda is leeg.” Het theater kan niet van de ene op de andere dag weer open gaan. Daar zit een hoop werk in.
Daarnaast spelen nog meer factoren mee. Bij de versoepelingen werd aangekondigd dat maar een derde van de zaal vol mag zitten en alles moet dicht zijn om 22:00 uur. En dat zorgt voor problemen bij het theater. Daarom wordt per voorstelling bekeken wat er wel en niet kan doorgaan. “De grotere voorstellingen, zoals bijvoorbeeld de 3JS, zullen we moeten verplaatsen. Deze show is helemaal uitverkocht.” Wel zullen kleinere shows met bijvoorbeeld cabaretiers weer doorgaan.
Leusink richt zich vooral op de toekomst op dit moment. “Dan kijk ik naar april, mei, juni.” Het filmhuis gaat wel weer open en ook de nieuwe expositie in de Lentink De Jonge Zaal is te bezichtigen.

Museum

Voor Erik Stotijn, directeur van het Noord-Veluws Museum voelt het ook dubbel. “Er is blijdschap, onder de vrijwilligers en bij ons als organisatie dat we weer open mogen en weer kunst kunnen laten zien aan publiek”, vertelt hij. Maar de sector heeft het volgens Stotijn wel zwaar. “In de afgelopen twee jaar zijn we elf maanden gesloten geweest. Met dus nul publieksinkomsten op dat moment. We zitten, samen met andere collega's, in zwaar weer. Dit moment is heel hard noodzakelijk om nog te pogen er iets van te maken.”
In het museum is een expositie van Gaby Bovelander te zien, die was twee weken te zien voor de lockdown. Deze expositie blijft nu dan ook langer, tot en met 26 juni. De horeca in het museum blijft wel gesloten, omdat daar de anderhalve meter afstand niet gehouden kan worden. Stotijn hoopt dat het museum nu verder open kan blijven. “De permanente openstelling hebben we nu keihard nodig.”