Feyenoord straft foutenfestijn tiental NEC hard af: 1-4

Kökcu benut penalty
Kökcu benut penalty © Rob Koppers
NIJMEGEN - NEC heeft zichzelf in de vingers gesneden. Na een aantrekkelijke eerste helft met 1-1 ruststand tot gevolg zakte de ploeg van Rogier Meijer in de tweede helft ver door de ondergrens. Het wegsturen van Ivan Marquez na een VAR-ingreep in de slotfase maakte de nederlaag extra pijnlijk.

Kansen over en weer

Al na twee minuten had Feyenoord een grote kans. Bryan Linssen kwam goed door de defensie van NEC heen. Mattijs Branderhorst kon het schot gemakkelijk redden. Na de eerste kans van de wedstrijd had NEC de kans om op voorsprong te komen. Magnus Mattsson zag zijn schot gered worden door Justin Bijlow. Na achttien minuten spelen ontstond er via Bart van Rooij een grote kans. De rechtsback zag zijn voorzet raak geschoten worden door Lasse Schöne, die zijn eerste van het seizoen wist te maken.
Bart van Rooij had vlak na de openingstreffer de kans om de wedstrijd op 2-0 te brengen. De verdediger hoefde zijn poging alleen over Bijlow heen te wippen, dat laatste lukte niet. Halverwege de eerste helft was er via Linssen de kans op de gelijkmaker, maar de goalie van NEC kon van dichtbij de bal uit de hoek halen. Feyenoord heeft veel corners gehad, maar de lange verdedigers van NEC hadden er telkens een goed antwoord op. In de dertigste minuut kreeg Feyenoord een penalty. Door een overtreding van Magnus Mattsson ging Alireza Jahanbakhsh naar de grond. Via Orkun Köckü kwam de stand weer op gelijke hoogte.
Tegen het einde van de eerste helft zag Elayis Tavsan zijn kans gered worden door Bijlow. Het golfde op en neer. Bijvoorbeeld een grote kans voor Lutsharel Geertruida die vrij kon inkoppen, maar de rechtsback zag zijn kopbal naast gaan. Ook Tavsan ontsnapte vlak voor de rust door de verdedigers van Feyenoord. De spelmaker ging liggen in het strafschopgebied en het leek op een penalty. De VAR wuifde dit idee weg. Na één minuut blessuretijd zochten beide ploegen met een gelijkspel de kleedkamers op.

Foutenfestijn

Feyenoord kwam sterk uit de rust, wat leidden tot een aantal grote kansen van de ploeg van Arne Slot. Feyenoord schakelde sneller en de rood-groen-zwarten hadden veel moeite dit bij te benen. Door een afstandsschot van Köckü zette hij, door een fout van Verdonk, zijn ploeg voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong. Vijf minuten na de 1-2 hield Branderhorst, met enige moeite, NEC op de been. Iván Márquez kopte bal klungelig terug. Zijn kopbal bellande voor de voeten van oud-NEC’er Alireza Jahanbakhsh die zo gemakkelijk kon inschuiven.
Een kwartier voor tijd veranderde Meijer zijn formatie. Hij bracht Mikkel Duelund in de wedstrijd, wat ten kostte ging van Guth. Zo probeerde de trainer nog iets te maken van de achterstand. Márquez kreeg vijf minuten voor tijd een rode kaart. De verdediger duwde buiten beeld Cyriel Dessers omver. Guus Til zette Feyenoord vlak voor het einde wedstrijd nog op 1-4. De wedstrijd eindigt zo in een doelpuntrijk duel.